ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν προλαμβάνουν τα κατάγματα των οστών στα παιδιά

27 Δεκεμβρίου 2023, 07:00

images

Μία σημαντική κλινική δοκιμή με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard TH Chan κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν αυξάνουν την αντοχή των οστών, ούτε προλαμβάνουν τα κατάγματα των οστών σε παιδιά με ανεπάρκεια βιταμίνης D. Τα ευρήματα αμφισβητούν τις ευρέως διαδεδομένες αντιλήψεις σχετικά με τις επιδράσεις της βιταμίνης D στην υγεία των οστών.

Περίπου το 1/3 των παιδιών έχουν τουλάχιστον 1 κάταγμα πριν από την ηλικία των 18 ετών. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, καθώς τα κατάγματα στην παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσουν σε αναπηρίες ή/και σε κακή ποιότητα ζωής. Η δυνατότητα των συμπληρωμάτων βιταμίνης D για τη βελτίωση της αντοχής των οστών έχει προκαλέσει αυξανόμενο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, με βάση τον ρόλο της βιταμίνης D στην προώθηση της ανοργανοποίησης των οστών.

Συνεργαζόμενοι με συνεργάτες στη Μογγολία, ένα περιβάλλον με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά καταγμάτων και όπου η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, ερευνητές από το Queen Mary και το Harvard διεξήγαγαν μια κλινική δοκιμή για να προσδιορίσουν εάν η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D θα μείωνε τον κίνδυνο καταγμάτων των οστών ή θα αυξήσει την αντοχή των οστών στα παιδιά.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Lancet Diabetes & Endocrinology, είναι η μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή συμπληρωμάτων βιταμίνης D που έγινε ποτέ σε παιδιά. Κατά τη διάρκεια 3 ετών, 8.851 μαθητές ηλικίας 6-13 ετών που ζούσαν στη Μογγολία έλαβαν μια εβδομαδιαία από του στόματος δόση συμπληρωμάτων βιταμίνης D. Το 95,5% των συμμετεχόντων είχε ανεπάρκεια βιταμίνης D στην αρχή και τα συμπληρώματα της μελέτης ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D στο φυσιολογικό εύρος. Ωστόσο, δεν είχαν καμία επίδραση στον κίνδυνο κατάγματος ή στην αντοχή των οστών, που μετρήθηκε σε ένα υποσύνολο 1.438 συμμετεχόντων μέσω υπερηχογραφήματος. Τα ευρήματα της δοκιμής είναι πιθανό να ωθήσουν τους επιστήμονες, τους γιατρούς και τους ειδικούς της δημόσιας υγείας να επανεξετάσουν τις επιπτώσεις των συμπληρωμάτων βιταμίνης D στην υγεία των οστών.

Ο καθηγητής Adrian Martineau, επικεφαλής του Κέντρου Ανοσοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, δήλωσε:

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι παιδιά που διαπιστώθηκε ότι είχαν ραχίτιδα κατά τη διάρκεια της εξέτασης για τη δοκιμή αποκλείστηκαν από τη συμμετοχή, καθώς δεν θα ήταν ηθικό να τους προσφέρουμε εικονικό φάρμακο (εικονική φαρμακευτική αγωγή). 

Επομένως, τα ευρήματά μας αφορούν μόνο τα παιδιά με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D που δεν έχουν αναπτύξει επιπλοκές στα οστά. Η σημασία της επαρκής πρόσληψης βιταμίνης D για την πρόληψη της ραχίτιδας δεν πρέπει να αγνοηθεί και η σύσταση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου που συνιστά ημερήσια πρόσληψη 400 IU βιταμίνης D παραμένει σημαντική και θα πρέπει να ακολουθείται».



Σχετικά Άρθρα