ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα προβλήματα στο γόνατο αφορούν περισσότερα κάποια επαγγέλματα

21 Ιουλίου 2020, 17:00

images

Μεταμελέτη που βασίστηκε σε 71 παλαιότερες έρευνες, με συνολικά πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζομένους, έδειξε ότι μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν οστεοαρθρίτιδα γόνατος για την οποία χρειάστηκαν ολική αρθροπλαστική, έχουν όσοι απασχολούνταν στη γεωργία, τις κατασκευές, τα μεταλλεία, την παροχή υπηρεσιών και τα οικοκυρικά.

Η πιθανότητα εξάλλου οστεοαρθρίτιδας γόνατος ήταν μεγαλύτερη στους εργαζόμενους που γονάτιζαν, έκαναν βαθιά καθίσματα, στέκονταν πολλές ώρες όρθιοι, σήκωναν βάρη και ανέβαιναν σκάλες. Ωστόσο σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται όσοι εργάζονται στο εμπόριο, ούτε σε τεχνικά επαγγέλματα.

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι κύρια αιτία απουσίας από την εργασία και αναπηρίας. Αναπτύσσεται όταν εκφυλιστεί ο χόνδρος που επιστρώνει την άρθρωση, με συνέπεια να αρχίσουν τα οστά να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Αυτό οδηγεί σε πόνο, διόγκωση και μείωση της κινητικότητας, εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ David Hunter, διευθυντής στο Institute of Bone and Joint Research του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ.

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος μπορεί να αναπτυχθεί μετά από τραυματισμό αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένει άγνωστη η αιτία που οδηγεί στην απώλεια του χόνδρου. Επειδή όμως στις προχωρημένες περιπτώσεις η θεραπεία είναι η αντικατάσταση του γόνατος με τεχνητό, η πρόληψη μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια, συμπληρώνει ο Δρ Hunter.

Arthritis Care and Research

Σχετικά Άρθρα