ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα ποσοστά θανάτων από προλαμβανόμενες αιτίες στην Κύπρο είναι από τα χαμηλότερα στην ΕΕ

19 Απριλίου 2023, 07:00

images

Kοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες καθορίζουν την υγεία των ηλικιωμένων και τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat συγκλίνουν στο ότι τα αστικά περιβάλλοντα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτήν.

Ειδικότερα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2021, το 43% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω που ζούσαν σε πόλεις ανέφεραν ότι είχαν καλή ή πολύ καλή κατάσταση υγείας, δύο δηλαδή ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο για όλα τα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας (41%).

Οκτώ μέλη της ΕΕ ανέφεραν ποσοστά άνω του 50% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω που ζουν σε πόλεις με καλή ή πολύ καλή κατάσταση υγείας. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (66%), τη Σουηδία (64%) και το Βέλγιο (60%). Από την άλλη πλευρά, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Λιθουανία (11%), τη Λετονία (15%) και την Πορτογαλία (21%). Όσον αφορά την Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται μέσα στην πρώτη δεκάδα, καταλαμβάνοντας την ένατη θέση σε αυτή την κατάταξη.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η μεγαλύτερη διαφορά στο ποσοστό των ηλικιωμένων που ζουν σε πόλεις και αναφέρουν καλή ή πολύ καλή κατάσταση υγείας σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο καταγράφηκε στη Σλοβενία (+7 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο), ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία και την Κροατία (+5 ποσοστιαίες μονάδες).

Αντίθετα, η διαφορά ήταν μικρότερη στο Λουξεμβούργο (-2 ποσοστιαίες μονάδες), την Ολλανδία και τη Γαλλία (-1 ποσοστιαία μονάδα). Σε αυτές τις χώρες, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω που ανέφεραν καλή ή πολύ καλή κατάσταση υγείας, ήταν χαμηλότερο στις πόλεις από ό,τι σε εθνικό επίπεδο.

Η κατάσταση στη Κύπρο

Τα ποσοστά θανάτων από προλαμβανόμενες αιτίες στην Κύπρο είναι από τα χαμηλότερα στην ΕΕ. Η
κύρια αιτία της προλαμβανόμενης θνησιμότητας είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, ο οποίος οφείλεται στα υψηλά ποσοστά καπνίσματος. Τα ποσοστά θανάτων από θεραπεύσιμες αιτίες είναι επίσης χαμηλότερα από το μέσο όρο της ΕΕ. Εφαρμόζονται στρατηγικές για τη βελτίωση της ολοκληρωμένης συλλογής δεδομένων σχετικά με τα ποσοστά επιβίωσης από καρκίνο.

Οι δαπάνες για την υγεία στην Κύπρο παραμένουν σταθερά κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, αντιστοιχώντας σε €1 881 κατά κεφαλήν το 2019 σε σύγκριση με €3 523 για το σύνολο της ΕΕ. Οι δαπάνες για όλες τις συνιστώσες του συστήματος είναι χαμηλές. Ένας σημαντικός στόχος των πρόσφατων εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων του συστήματος υγείας για την καθιέρωση καθολικής κάλυψης είναι η μείωση των άμεσων ιδιωτικών δαπανών, οι οποίες ήταν οι υψηλότερες στην ΕΕ, μέσω της βελτίωσης της οικονομικής προστασίας των δικαιούχων.

Λιγότεροι από ένας στους έξι Κύπριους ανέφεραν ότι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την προσπάθεια να λάβουν την ιατρική περίθαλψη που είχαν ανάγκη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ποσοστό το οποίο συμφωνεί με τα ποσοστά ανικανοποίητων ιατρικών αναγκών που βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο και αναφέρθηκαν πριν από την πανδημία σε ολόκληρη την ΕΕ. Για να εξασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση στην περίθαλψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ασθενείς παροτρύνθηκαν να απευθύνονται στον ιατρό τους ως επί το πλείστον μέσω τηλεφώνου.

Η COVID-19 δεν επηρέασε το προσδόκιμο ζωής στην Κύπρο όσο σε άλλες χώρες της ΕΕ. Το 2020 το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στην Κύπρο ήταν 82,3 έτη, 1,7 έτη πάνω από το μέσο όρο για το σύνολο της ΕΕ. Κατά μέσο όρο, οι Κύπριες γυναίκες ζουν πάνω από 4 έτη περισσότερο από τους άνδρες. Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής επιβραδύνθηκε σημαντικά μεταξύ του 2010 και του 2019, ιδίως στις γυναίκες (το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά μόλις μισό έτος μεταξύ του 2010 και του 2019 σε σύγκριση με σχεδόν 4 έτη κατά την προηγούμενη δεκαετία), αλλά και στους άνδρες (η αύξηση του προσδόκιμου ζωής ήταν 1,1 έτη μεταξύ του 2010 και του 2019 μειωμένη σε σχέση με τα 4 έτη μεταξύ του 2000 και του 2010). 

Παρότι οι αιτίες της επιβράδυνσης της αύξησης του προσδόκιμου ζωής στην Κύπρο κατά τα έτη πριν από την
πανδημία COVID-19 δεν είναι πλήρως κατανοητές, η επιβράδυνση αυτή συνδεόταν εν μέρει με την αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας από ορισμένες νόσους του αναπνευστικού συστήματος, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, στους ηλικιωμένους. 

Το προσδόκιμο ζωής το 2020 δεν μειώθηκε όσο στις περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ, επειδή οι επιπτώσεις
της πανδημίας ήταν πιο περιορισμένες. Ωστόσο, το ποσοστό θνησιμότητας λόγω της COVID-19 μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2021 ήταν υψηλότερο, γεγονός που είναι πιθανό να μειώσει το προσδόκιμο ζωής για το εν λόγω έτος. Το προσδόκιμο ζωής στην Κύπρο ήταν πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο για το σύνολο της ΕΕ το 2020.


Σχετικά Άρθρα