Τα ποσοστά εμβολιασμού των παιδιών έχουν μειωθεί παγκοσμίως
21 Ιουλίου 2025, 09:00

Ο τακτικός εμβολιασμός έχει αποτρέψει περίπου 154 εκατομμύρια θανάτους παιδιών σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 50 χρόνια, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ωστόσο, τα ποσοστά των εμβολισμένων ανηλίκων έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό τον τελευταίο καιρό, γεγονός που επιτρέπει την ανάπτυξη ορισμένων ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια. Η σχετική έκθεση, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, αναφέρει ότι τις τελευταίες 5 δεκαετίες έχουν εμβολιαστεί κατά της φυματίωσης, της ιλαράς, της πολιομυελίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια παιδιά μέσω του Εκτεταμένου Προγράμματος Εμβολιασμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρξε μια συντονισμένη προσπάθεια εμβολιασμού των ανθρώπων μεταξύ 1980 και 2023, με αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των παιδιών που δεν είχαν κάνει καμία δόση κατά 75%.
«Ο εμβολιασμός στην παιδική ηλικία έχει αποδειχθεί μια από τις πιο επιτυχημένες και οικονομικά αποδοτικές στρατηγικές δημόσιας υγείας που είναι γνωστές, τόσο όσον αφορά τις ζωές που σώζονται όσο και την απόδοση της προσπάθειας», έγραψαν οι ερευνητές. Το οικονομικό ποσοστό απόδοσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι έως και 44 φορές το κόστος του εμβολιασμού, λένε.
Ωστόσο, παρά την επιτυχία αυτή, στη μελέτη αναφέρεται ότι οι προσπάθειες εμβολιασμού έχουν επιβραδυνθεί. Μεταξύ 2010 και 2019, υπήρξαν μειώσεις σε τουλάχιστον 1 είδος εμβολιασμού σε 21 από τις 36 χώρες υψηλού εισοδήματος που μετρήθηκαν στην έρευνα.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η πανδημία COVID-19 επιβράδυνε επίσης σημαντικά τις προσπάθειες εμβολιασμού, καθώς οι άνθρωποι παρέμειναν στο σπίτι και απέφυγαν τις ιατρικές επισκέψεις. Ο αριθμός των παιδιών που δεν εμβολιάστηκαν άγγιξε τα 18,6 εκατομμύρια το 2021 κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πριν μειωθεί στα 15,7 εκατομμύρια το 2023.
Η Gavi, The Vaccine Alliance, μια διεθνής καμπάνια που προωθεί τον εμβολιασμό παιδιών σε αναπτυσσόμενες χώρες, αναφέρει ότι οι παιδικοί εμβολιασμοί μειώθηκαν σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο μεταξύ 2010 και 2019, οδηγώντας σε επιδημίες ασθενειών που προλαμβάνονται με εμβόλια, όπως η πολιομυελίτιδα, η διφθερίτιδα και ο κίτρινος πυρετός.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αιτίες που οδηγούν στα μειωμένα ποσοστά ποικίλλουν ανά χώρα. Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι ειδικοί στη δημόσια υγεία θα πρέπει να δημιουργήσουν στοχευμένες εκστρατείες για να εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι, ειδικά εάν ο ΠΟΥ θέλει να επιτύχει τον στόχο του για 90% παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη έως το 2030.
«Οι διαρκείς επενδύσεις και οι στοχευμένες στρατηγικές θα είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της προόδου, τη γεφύρωση των κενών στον τομέα του ανοσοποιητικού και τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης σε εμβόλια που σώζουν ζωές», έγραψε ο Hai Fang, καθηγητής που ειδικεύεται στην οικονομία των εμβολίων και την επιδημιολογία των λοιμωδών νοσημάτων στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και στο Κοινό Κέντρο Οικονομικών Εμβολίων του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, σε ένα κύριο άρθρο που συνόδευε τη μελέτη στο περιοδικό Lancet.
Tags: Εμβολιασμός, Εμβολιασμός παιδιών