ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα ποσοστά διαβήτη τύπου 2 μεταξύ των νέων στις ΗΠΑ αυξάνονται ραγδαία

06 Ιανουαρίου 2023, 08:00

images

Ο αριθμός των ατόμων κάτω των 20 ετών με διαβήτη τύπου 2 στις ΗΠΑ μπορεί να αυξηθεί κατά 675% έως το 2060, εάν συνεχιστούν οι τάσεις των τελευταίων ετών, υποστηρίζουν ερευνητές.

Ο διαβήτης τύπου 1 – στον οποίο το πάγκρεας παράγει ελάχιστη ή καθόλου ινσουλίνη – είναι ο πιο συχνός στα παιδιά και τους νέους, αλλά ο τύπος 2 – στον οποίο ο οργανισμός δεν χρησιμοποιεί την ινσουλίνη όπως θα έπρεπε – έχει «αυξηθεί σημαντικά» σε αυτήν την ηλικία, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα στο περιοδικό Diabetes Care της Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη, χρησιμοποίησε δεδομένα από τη μελέτη SEARCH for Diabetes in Youth, η οποία χρηματοδοτείται από το CDC και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, εάν τα ποσοστά επίπτωσης από το 2017 παρέμεναν αμετάβλητα τις επόμενες δεκαετίες, ο αριθμός των νέων με οποιονδήποτε τύπο διαβήτη θα αυξανόταν κατά 12%, δηλαδή από 213.000 σε 239.000. Ωστόσο, εάν η επίπτωση συνεχίσει να αυξάνεται τόσο γρήγορα όσο μεταξύ 2002 και 2017, έως το 2060, έως και 526.000 νέοι μπορεί να έχουν διαβήτη.

Η αύξηση στα αναμενόμενα ποσοστά διαβήτη τύπου 2, έχει διάφορες αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας και της παρουσίας διαβήτη σε άτομα σε αναπαραγωγική ηλικία, υποστηρίζει το CDC.

Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν κίνδυνο επιπλοκών, όπως νευρική βλάβη, προβλήματα όρασης και ακοής, νεφρική νόσο, καρδιακή νόσο και πρόωρο θάνατο. Η ασθένεια μπορεί να επιδεινωθεί πιο γρήγορα στους νέους από ότι στους ενήλικες, απαιτώντας έγκαιρη ιατρική φροντίδα, όπως σημειώνουν οι ερευνητές. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ και να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης.

«Αυτή η νέα έρευνα πρέπει να χρησιμεύσει ως κλήση αφύπνισης για όλους μας. Είναι ζωτικής σημασίας να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι Αμερικανοί, ειδικά οι νέοι μας, είναι όσο το δυνατόν πιο υγιείς», δήλωσε η Δρ Debra Houry, αναπληρώτρια διευθύντρια του CDC, σε δήλωσή της.

Τέλος, ο Christopher Holliday, διευθυντής του τμήματος Ανάλυσης για το Διαβήτη, χαρακτήρισε τα ευρήματα «ανησυχητικά».

«Οι εκπληκτικές προβλέψεις αυτής της μελέτης για την αύξηση του διαβήτη τύπου 2 δείχνουν γιατί είναι ζωτικής σημασίας να προωθηθεί η ισότητα στην υγεία και να μειωθούν οι εκτεταμένες ανισότητες που ήδη επηρεάζουν την υγεία των ανθρώπων».


Σχετικά Άρθρα