ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα οφέλη των προϊόντων για «μπάνιο χωρίς νερό»

25 September 2021, 06:00

images

Η αγγλική εταιρεία πρόληψης λοιμώξεων GAMA Healthcare εξηγεί πως τα καινοτόμα προϊόντα καθαρίσματος σώματος χωρίς νερό θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης λοιμώξεων, στη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών και στην εξοικονόμηση χρόνου στο προσωπικό.

Η παροχή βοήθειας στους ασθενείς με προσωπική υγιεινή αποτελεί θεμελιώδες μέρος της υγειονομικής περίθαλψης και παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Το ακατάλληλο πλύσιμο, τόσο το ανεπαρκές όσο και το υπερβολικό, μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές.

Η έλλειψη πλυσίματος μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση οργανικής ύλης και μικροοργανισμών στην επιφάνεια του δέρματος, ενώ το υπερβολικό πλύσιμο από την άλλη, μπορεί να βλάψει την προστατευτική λειτουργία του δέρματος, να προκαλέσει υπερβολική έκθεση στην υγρασία και ερεθισμούς από τη χρήση χημικών που περιέχει το σαπούνι.

Για τους ασθενείς που βρίσκονται για μέρες σε κρεβάτια σε συνθήκες υγειονομικής περίθαλψης, η προσωπική υγιεινή μπορεί να είναι ένα άβολο θέμα για αυτούς που δεν μπορούν να πλυθούν, και το πλύσιμο με σαπούνι σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελεί επίσης άβολη και δύσκολη διαδικασία λόγω επεμβάσεων ή δυσκολίας στη μετακίνηση κ.ά.

Πώς λειτουργεί το μπάνιο με νερό

Το δέρμα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο στο ανθρώπινο σώμα. Παραδοσιακά, το σαπούνι και το νερό έχουν χρησιμοποιηθεί για το μπάνιο για την απομάκρυνση βρωμιών και μικροβίων από την επιφάνεια του δέρματος.

Ωστόσο, σε αντίθεση με την όξινη επιφάνεια του δέρματος, το σαπούνι είναι αλκαλικό προϊόν και επομένως η τακτική χρήση σαπουνιού μπορεί να αλλάξει το επίπεδο pH του δέρματος, οδηγώντας σε ξηρότητα και ερεθισμούς, γεγονός που επηρεάζει τη λειτουργικότητά του.

Το παραδοσιακό μπάνιο απαιτεί κάτι περισσότερο από σαπούνι και νερό, ιδιαίτερα για τα νοσοκομεία. Γενικά χρειάζονται εκτός από τα προϊόντα καθαρισμού και τις συσκευασίες τους, πετσέτες, καθαρισμός μπάνιου και ικανοποιητικός αριθμός μπάνιων ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Κάθε στοιχείο συνεπάγεται με έξοδα αγοράς και συντήρησης, συν το ότι προσθέτει κίνδυνο μόλυνσης.

Μέσα στο μπάνιο μεταφέρονται πολλά μικρόβια. Σε υγρές και ζεστές συνθήκες, τα μικρόβια εξαπλώνονται απειλώντας τον επόμενο ασθενή που θα πλυθεί.

Περιβαλλοντικό ζήτημα

Ακόμη, η απόρριψη των λυμάτων κάτω από τους νεροχύτες συμβάλλει στη μόλυνση των συστημάτων αποστράγγισης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνες σε 88 νοσοκομεία των ΗΠΑ, το 62,2% των νιπτήρων μπάνιου ήταν μολυσμένα με παθογόνα που συνήθως συναντώνται σε νοσοκομεία.

Τι γίνεται με το «μπάνιο χωρίς νερό;»

Μια μελέτη γηροκομείων στις Κάτω Χώρες διαπίστωσε ότι το πλύσιμο χωρίς νερό ήταν μια πιο αποτελεσματική εναλλακτική λύση. Βασισμένο στην εμπειρία δύο ιατρών, ιδρυτών της GAMA, η σειρά Carell Bedbath προσφέρει συσκευασμένα προϊόντα πλυσίματος ολόκληρου του σώματος σε ένα μόνο προϊόν, χωρίς να υπάρχει ανάγκη για ξέπλυμα με νερό. Η GAMA Healthcare είναι μια αποκλειστική εταιρεία πρόληψης λοιμώξεων, που ειδικεύεται στην κατασκευή προϊόντων IPC (Ολοκληρωμένο επαγγελματικός καθαρισμό) για εναλλακτικό καθαρισμό.

Χωρίς νερό, το δέρμα των ασθενών δεν εκτίθεται σε τακτικό ερεθισμό. Ακόμη, ο χρόνος στεγνώματος είναι ελάχιστος και δεν απαιτεί πετσέτα. Σε αντίθεση με τις πετσέτες, τα προσυσκευασμένα προϊόντα είναι μαλακά και σχεδιασμένα με γνώμονα το δέρμα του ασθενούς.

Διατίθεται επιπλέον προστασία για ασθενείς που πάσχουν από δερματίτιδα που σχετίζεται με ακράτεια (IAD), η οποία εκτιμάται ότι επηρεάζει έως και το 50% των ασθενών σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης.

Σπάσιμο της αλυσίδας μόλυνσης

Ειδικά μαντηλάκια που έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε κάθε περιοχή του σώματος και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να απορριφθούν με ασφάλεια, εμποδίζουν την αλυσίδα μετάδοσης μικροβίων μέσω των λεκανών μπάνιου. Μόλις ολοκληρωθεί το καθάρισμα, τα μαντηλάκια μπορούν να σφραγιστούν ξανά στην αρχική τους συσκευασία και να απορριφθούν με ασφάλεια. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο εστιών μικροβίων των συστημάτων αποστράγγισης μέσω λυμάτων.

Τέλος, το μπάνιο χωρίς νερό απαιτεί λιγότερα προϊόντα και λιγότερα βήματα. Αυτό βοηθά τους πολυάσχολους νοσηλευτές να κερδίσουν χρόνο. Διαπιστώθηκε ότι μια δοκιμή στο μπάνιο χωρίς νερό εξοικονόμησε χρόνο, βελτίωσε τη νοσηλευτική πρακτική και ήταν επίσης προτιμώμενη επιλογή για τους ασθενείς.

Χ.Χ.

Σχετικά Άρθρα