ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα οφέλη του τσαγιού Matcha για την υγεία

28 September 2021, 11:30

images

Το μοντέρνο πράσινο τσάι Matcha γίνεται πολύ δημοφιλές και κερδίζει ακόμη και αφοσιωμένους λάτρεις του καφέ. To περιοδικό health.com μας λέει περισσότερα για το matcha καθώς και για τα οφέλη στην υγεία.

Το Matcha είναι μια ειδική μορφή πράσινου τσαγιού

Η λέξη Matcha σημαίνει «τσάι σε σκόνη». Η διαφορά με το παραδοσιακό πράσινο τσάι, είναι ότι τα φύλλα δεν απορρίπτονται και η διαλυόμενη σκόνη περιέχει τα πραγματικά φύλλα του φυτού Camellia sinensis.

Tο τσάι σκιάζεται πριν τη συγκομιδή με στόχο να ενισχυθεί το χρώμα του. Γι’ αυτό το matcha έχει αυτό το ωραίο πράσινο χρώμα.  Στη συνέχεια το τσάι αλέθεται, με αποτέλεσμα να έχουμε μια λεπτή, ανοιχτόχρωμη – πράσινη σκόνη. Η σκόνη μπορεί να προστεθεί σε νερό και να καταναλωθεί αμέσως.

Τα οφέλη για την υγεία

Το matcha αποτελεί ισχυρή πηγή θρεπτικών συστατικών. Εκτός από την παροχή ποσοτήτων βιταμινών και μετάλλων, είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες - αντιοξειδωτικά τα οποία έχουν συνδεθεί με την προστασία από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο, καθώς και καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την αντιγήρανση.

Μια άλλη πολυφαινόλη στο matcha που ονομάζεται EGCG έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το μεταβολισμό και επιβραδύνει ή σταματά την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Περιέχει καφεΐνη

Επειδή με το matcha καταναλώνουμε ολόκληρα φύλλα, μπορεί να πάρουμε τρεις φορές περισσότερη καφεΐνη από ένα φλιτζάνι κανονικό τσάι ή ένα φλιτζάνι καφέ. Οι λάτρεις του Matcha λένε ότι, σε σύγκριση με την καφεΐνη από τον καφέ, το matcha δημιουργεί μια ηρεμία λόγω μιας φυσικής ουσίας που περιέχει, την l-theanine, η οποία προκαλεί χαλάρωση χωρίς υπνηλία. Ωστόσο, για να διασφαλίσουμε έναν καλό ύπνο, είναι καλύτερο να αποφύγουμε όλες τις μορφές καφεΐνης (συμπεριλαμβανομένου του matcha) τουλάχιστον έξι ώρες πριν τον ύπνο.

Πηγή για διαλογισμό

Το matcha έχει συσχετιστεί με το διαλογισμό. Αυτός είναι πιθανόν ένας λόγος που γίνεται τόσο δημοφιλές, καθώς ο διαλογισμός γίνεται όλο και πιο διαδεδομένος.  

Επομένως, η κατανάλωση  του matcha προσφέρει χαλάρωση πέραν των αντιοξειδωτικών που παρέχει.  Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την κορτιζόλη (μια ορμόνη του στρες που οδηγεί στην αύξηση του λίπους στη κοιλιά), μειώνει την εμφάνιση φλεγμονής (γνωστή αιτία πρόωρης γήρανσης και ασθένειας) και περιορίζει την παρορμητική διατροφή, μειώνει την αρτηριακή πίεση και ενισχύει την αυτοεκτίμηση.

Γεύση, ποιότητα και τιμή

Η γεύση του matcha είναι έντονη. Μερικοί άνθρωποι το περιγράφουν ως γρασίδι ή σαν σπανάκι. Μπορείτε να προσθέσετε γλυκαντικό για να βελτιωθεί η γευστικότητά του. Οι ειδικοί του τσαγιού προειδοποιούν επίσης ότι η ποιότητα του matcha έχει μεγάλη σημασία.  Το ποιοτικό, το φρέσκο, καθαρό matcha είναι ακριβό.

Προσοχή: Περιέχει μόλυβδο

Έχει αποδειχθεί ότι ακόμα και τα βιολογικά πράσινα τσάγια περιέχουν μόλυβδο, τον οποίο απορροφά το φυτό από το περιβάλλον. Με το matcha, αφού καταναλώνεται ολόκληρο το φύλλο, καταναλώνεται περισσότερος μόλυβδο απ’ ότι με το κανονικό τσάι. Εκτιμάται ότι ένα φλιτζάνι matcha μπορεί να περιέχει 30 φορές περισσότερο μόλυβδο από ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι. Επομένως, συνιστάται να πίνετε μέχρι ένα φλιτζάνι καθημερινά και να μην το σερβίρετε σε παιδιά.

Το Matcha μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε γεύματα

Το Matcha μπορεί να καταναλωθεί όχι μόνο ως ποτό, αλλά ως συστατικό σε γλυκά και αλμυρά πιάτα. Μπορείτε να φτιάξετε muffins από matcha, μέχρι σούπα matcha.

Αναζητήστε λοιπόν αγνό, οργανικό, ποιοτικό matcha και απολαύστε το με μέτρο.

Σχετικά Άρθρα