ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα μυστικά της γήρανσης αποκαλύπτονται

19 Ιουλίου 2022, 10:00

images

Ιστορικά, δεν έχουν καταγραφεί πολλά για τη γήρανση των αμφιβίων και των ερπετών, εκτός εάν ζουν σε ζωολογικό κήπο. Τώρα, μια ομάδα διεθνών ερευνητών αποφάσισε να αλλάξει αυτό το δεδομένο, με μια μελέτη που έχει κάνει το γύρο του κόσμου και ενώ αφορά τα ζώα αυτά, δίνει απαντήσεις για τη γήρανση σε όλα τα πλάσματα...

Η ομάδα 114 επιστημόνων, με επικεφαλής ερευνητές από το Penn State και το Northeastern Illinois University, διεξήγαγε την πιο ολοκληρωμένη μελέτη για τη γήρανση και τη μακροζωία σε ψυχρόαιμα ζώα μέχρι σήμερα. Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 107 πληθυσμούς 77 ειδών ερπετών και αμφιβίων που ζουν στη φύση, μαθαίνοντας νέες λεπτομέρειες για το πώς αυτά τα πλάσματα γερνούν.

Ο στόχος της μελέτης ήταν να αναλυθούν οι διαφορές στη γήρανση και τη μακροζωία των ψυχρόαιμων ζώων στη φύση σε σύγκριση με τη γήρανση των θερμόαιμων ζώων. Οι ερευνητές στόχευαν επίσης να διερευνήσουν προηγούμενες υποθέσεις που σχετίζονται με τη γήρανση, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος και της παρουσίας ή απουσίας προστατευτικών φυσικών χαρακτηριστικών.

Μια προηγούμενη υπόθεση υποστήριζε ότι τα ψυχρόαιμα ζώα γερνούν πιο αργά από τα θερμόαιμα λόγω του τρόπου με τον οποίο ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους και το μεταβολισμό τους.

«Οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν, για παράδειγμα, ότι τα ποντίκια γερνούν γρήγορα επειδή έχουν υψηλό μεταβολισμό, ενώ οι χελώνες γερνούν αργά επειδή έχουν χαμηλό μεταβολισμό», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, David Miller, αναπληρωτής καθηγητής Πληθυσμού Άγριας Ζωής κι Οικολογίας στο Penn State, στο University Park.

Ωστόσο, η ομάδα του Miller διαπίστωσε ότι τα ποσοστά γήρανσης και η διάρκεια ζωής των ψυχρόαιμων ζώων ήταν πολύ διαφορετικά από τα γνωστά ποσοστά γήρανσης για θερμόαιμα ζώα παρόμοιου μεγέθους. Αυτό υποδηλώνει ότι το πώς ένα ζώο ρυθμίζει τη θερμοκρασία του δεν καθορίζει το ρυθμό γήρανσής του.

«Δε μπορέσαμε να υποστηρίξουμε την ιδέα ότι ένας χαμηλότερος μεταβολικός ρυθμός σημαίνει ότι τα ψυχρόαιμα ζώα γερνούν πιο αργά», εξηγεί  ο Miller. «Αυτή η σχέση ίσχυε μόνο για τις χελώνες, κάτι που υποδηλώνει ότι οι χελώνες είναι μοναδικές μεταξύ των ψυχρόαιμων ζώων».

Μια άλλη υπόθεση, γνωστή ως υπόθεση των προστατευτικών φαινοτύπων, υποδηλώνει ότι τα ζώα με προστατευτικά χαρακτηριστικά όπως πανοπλία, αγκάθια, κοχύλια ή δηλητήριο γερνούν πιο αργά.

Η ομάδα τεκμηρίωσε ότι αυτά τα χαρακτηριστικά φαίνεται να επιτρέπουν στα ζώα να γερνούν πιο αργά ή να ζουν πολύ περισσότερο.

«Θα μπορούσε να είναι ότι η αλλοιωμένη μορφολογία τους με σκληρά κελύφη παρέχει προστασία και έχει συμβάλει στην εξέλιξη της ιστορίας της ζωής τους, συμπεριλαμβανομένης της αμελητέας γήρανσης –ή της έλλειψης δημογραφικής γήρανσης– και της εξαιρετικής μακροζωίας», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Anne Bronikowski, καθηγήτρια βιολογίας στο Μίσιγκαν. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science .




Σχετικά Άρθρα