ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα μέσα κοινωνικά δικτύωσης συνδέονται με την εμφάνιση διατροφικών διαταραχών σε εφήβους

02 Μαΐου 2023, 07:00

images

Οι διατροφικές διαταραχές των εφήβων βρίσκονται πλέον εκτός ελέγχου. Οι εισαγωγές σε νοσοκομεία για διατροφικές διαταραχές αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ειδικά μεταξύ των κοριτσιών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Ενώ οι περισσότεροι έφηβοι έχουν επιστρέψει σε μία φυσιολογική ζωή στο σχολείο, σε αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες, τα ποσοστά διατροφικών διαταραχών, ειδικά της ανορεξίας, παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Σαφώς, είναι αδύνατο να διαχωριστεί η κρίση αυτή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τονίζουν οι επιστήμονες.

Ειδικότερα, το 84% των εφήβων ανέφερε ότι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι πιο δημοφιλείς εφαρμογές ήταν το YouTube, το Snapchat και το TikTok, σύμφωνα με έρευνα από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Common Sense Media. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι αλγόριθμοι αυτών των πλατφορμών ενθαρρύνουν συμπεριφορές διατροφικών διαταραχών και ενισχύουν την αρνητική εικόνα του σώματος.

Εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως η TikTok, η Meta και η Google, έχουν στοχοποιηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια από γονείς που ισχυρίζονται ότι προκάλεσαν διατροφικές διαταραχές στα έφηβα παιδιά τους. Πέρσι, το Social Media Victims Law Center με έδρα το Σιάτλ κατέθεσε 3 αγωγές — 2 κατά της Meta και 1 κατά του TikTok — ισχυριζόμενο ότι οι εφαρμογές συνέβαλαν στην εμφάνιση διαταραχών πρόσληψης τροφής σε έφηβα κορίτσια.  

Σίγουρα, οι εταιρείες που διαχειρίζονται αυτές τις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης έχουν λάβει ορισμένα μέτρα για να περιορίσουν το δυνητικά επιβλαβές περιεχόμενο διατροφικών διαταραχών στις πλατφόρμες τους, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης προειδοποιητικών ετικετών ή περιορισμών ηλικίας σε ορισμένες αναρτήσεις και κατάργησης άλλων.

Πρόσφατα, το YouTube έγραψε σε μια ενημέρωση των κατευθυντήριων γραμμών της κοινότητας: «Στις 18 Απριλίου 2023, ενημερώσαμε την πολιτική μας για τις διατροφικές διαταραχές για να προστατεύσουμε καλύτερα την κοινότητα από ευαίσθητο περιεχόμενο που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ορισμένα είδη κοινού. Ενδέχεται να καταργήσουμε αντιγράψιμο περιεχόμενο, περιεχόμενο περιορισμού ηλικίας ή να εμφανίσουμε ένα πλαίσιο πόρων κρίσης σε βίντεο σχετικά με θέματα διατροφικών διαταραχών ή αυτοτραυματισμού".

Δεν είναι σαφές εάν, και σε ποιο βαθμό, αυτές οι αγωγές και οι ενημερώσεις πολιτικής θα μειώσουν το ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην κρίση των εφήβων διατροφικών διαταραχών.



Σχετικά Άρθρα