ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα λύματα των πόλεων βοηθούν να ελέγξουμε τη μετάδοση του κορωνοϊού

12 Φεβρουαρίου 2022, 08:00

images

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δημιούργησαν ένα διαδραστικό χάρτη για να δείξει πού ανιχνεύεται ο COVID-19 στα λύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανακοίνωσαν επίσης ότι αυξάνουν τις προσπάθειές τους για τη συλλογή δειγμάτων λυμάτων από κοινότητες σε όλη τη χώρα για να εντοπίσουν ίχνη του ιού της πανδημίας.

«Επειδή γενικά οι αυξήσεις στα λύματα συμβαίνουν πριν από τις αντίστοιχες αυξήσεις στα κρούσματα, η επιτήρηση των λυμάτων χρησιμεύει ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την εμφάνιση του COVID-19 σε μια κοινότητα», δήλωσε η Amy Kirby , PhD, η οποία ηγείται του Εθνικού Προγράμματος Εποπτείας Λυμάτων του CDC.

Ο Benjamin Kopek, PhD, αναπληρωτής καθηγητής Βιολογίας στο Hope College στο Michigan, είπε στο Healthline ότι η διαδικασία ξεκινά με τη συλλογή δειγμάτων από λύματα.

«Τα δείγματα υποβάλλονται σε επεξεργασία για την εξαγωγή νουκλεϊκών οξέων. Αυτό μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας πολλές διαφορετικές μεθόδους», εξήγησε. Πρόσθεσε δε ότι ένα τεστ παρόμοιο με το PCR τεστ γίνεται στη συνέχεια χρησιμοποιώντας έναν ανιχνευτή για τον εντοπισμό του COVID-19.

«Παρόλο που ο SARS-CoV-2 μπορεί να αναπαραχθεί στα εντερικά κύτταρα, είναι πιο πιθανό να καταλήξει στα κόπρανα επειδή η βλέννα/σάλιο που περιέχει τον ιό καταπίνεται και στη συνέχεια ακολουθεί το πεπτικό σύστημα», σημείωσε.

Ο νέος χάρτης CDC δείχνει τα μεταβαλλόμενα επίπεδα του γενετικού υλικού του κορωνοϊού στα λύματα σε διαφορετικές τοποθεσίες τις προηγούμενες 15 ημέρες.

"Ένας σταθμός που δεν ανιχνεύει τον κορωνοϊό μετά τη διεξαγωγή τουλάχιστον ενός τεστ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα καταγράφεται ως «μη ανιχνεύσιμος». Εάν δεν συλλεχθούν δείγματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα επισημανθεί ως «χωρίς πρόσφατα δεδομένα». Τις επόμενες εβδομάδες, εκατοντάδες σταθμοί δειγματοληψιών θα αρχίσουν να υποβάλλουν δεδομένα που θα εμφανίζονται στο κέντρο παρακολούθησης", δήλωσε ο Kirby κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

Εξήγησε ότι τα δεδομένα μπορεί να είναι κάπως περιορισμένα, επειδή υπάρχουν ακόμα περιοχές χωρίς την απαραίτητη υποδομή για να γίνει αυτό το είδος δοκιμών. Αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξη για το μέλλον του προγράμματος.



Σχετικά Άρθρα