ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα λιποκύτταρα βοηθούν στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων νεύρων

04 Δεκεμβρίου 2023, 07:00

images

Στον οργανισμό μας υπάρχουν εκατομμύρια νευρικές ίνες που το διαπερνούν και μεταδίδουν πληροφορίες. Αυτό μας επιτρέπει να κάνουμε πράγματα, όπως το να ελέγχουμε τους μύες μας και να αντιλαμβανόμαστε καταστάσεις μέσω των αισθήσεων. Ωστόσο, τα περιφερικά νεύρα, όπως αυτά στα χέρια και τα πόδια μας, συχνά καταστρέφονται από οξείς τραυματισμούς. Ως αποτέλεσμα, τα άτομα υποφέρουν από απώλεια μυϊκής δύναμης και αισθητηριακά προβλήματα, όπως το μούδιασμα.

Τα περιφερικά νεύρα έχουν όντως ισχυρή αναγεννητική ικανότητα, αλλά η πλήρης ανάκτηση της νευρικής λειτουργίας εξακολουθεί να είναι σπάνια για λόγους που δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί. Όταν ένα νεύρο καταστρέφεται, οι μεμονωμένες νευρικές ίνες που επηρεάζονται από τη βλάβη νεκρώνονται. Κατ' αρχήν, έχουν την ικανότητα να αναπτύσσονται ξανά και να αναγεννώνται πλήρως. Αυτό εξαρτάται από τα κύτταρα Schwann που περιβάλλουν τις νευρικές ίνες.

Αυτά τα κύτταρα δεν νεκρώνονται μετά από νευρική βλάβη, αλλά είναι υπεύθυνα για το συντονισμό της διάσπασης και της εκ νέου ανάπτυξης των νευρικών ινών στις αρχικές τους περιοχές. Τα κύτταρα Schwann επομένως παίζουν βασικό ρόλο στη διαδικασία αναγέννησης.

Ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Λειψίας, ανακάλυψαν τώρα ότι τα κύτταρα Schwann λαμβάνουν σημαντική υποστήριξη με την αποκατάσταση των νεύρων από τον λιπώδη ιστό που περιβάλλει τα νεύρα του σώματος. Χρησιμοποιώντας γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, η ερευνητική ομάδα έδειξε ότι ο χημικός αγγελιοφόρος λεπτίνη, διαδραματίζει βασικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.

«Η λεπτίνη που προέρχεται από λιποκύτταρα διεγείρει την ενεργειακή ισορροπία των κυττάρων Schwann, ενεργοποιώντας τα μιτοχόνδριά τους», εξηγεί ο Δρ Robert Fledrich από το Ινστιτούτο Ανατομίας του Πανεπιστημίου της Λειψίας και ένας από τους επικεφαλής της μελέτης.

«Ταυτόχρονα, τα μιτοχόνδρια των κυττάρων Schwann, χρησιμοποιούν τμήματα του κατεστραμμένου νευρικού ιστού ως ενεργειακό υπόστρωμα, έτσι ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί επιτυχής αναγέννηση», προσθέτει η καθηγήτρια Ruth Stassart από το Ινστιτούτο Νευροπαθολογίας Paul Flechsig στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Λειψίας και συνεπικεφαλής της μελέτης.

«Ο μεταβολισμός των κυττάρων Schwann είναι επομένως βελτιστοποιημένος για την αναγέννηση των νεύρων και προάγει σημαντικά την αποκατάσταση της αρχικής νευρικής λειτουργίας», εξηγούν οι ερευνητές.

Σχετικά Άρθρα