ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα κυμαινόμενα επίπεδα λιπιδίων συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο Nόσου Αλτσχάιμερ

29 Ιουλίου 2023, 09:00

images

Το γεγονός ότι η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας είναι γνωστό. Ωστόσο, ένα επίπεδο ολικής χοληστερόλης που αποκλίνει κατά πολύ από το φυσιολογικό - είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω μέσα σε μια περίοδο 5 ετών - μπορεί επίσης να είναι προβληματικό αυξάνοντας τον κίνδυνο μετέπειτα άνοιας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

«Αυτή η μελέτη υποστηρίζει ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που δείχνουν ότι η αντιμετώπιση ορισμένων τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου και η προώθηση υγιεινών συμπεριφορών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης, πιθανώς να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας και να προστατεύσει τη γνωστική υγεία», δήλωσε ο Christopher Weber, διευθυντής των παγκόσμιων επιστημονικών πρωτοβουλιών στην Ένωση Αλτσχάιμερ.

Μεταξύ 11.700 ενηλίκων με μέση ηλικία 71 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι με τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα στο συνολικό επίπεδο χοληστερόλης, είχαν 19% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν νόσο του Αλτσχάιμερ ή άνοια που σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, που ονομάζεται επίσης ADRD, μέσα σε 12 χρόνια. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology.

Οι συγγραφείς προσπάθησαν να κατανοήσουν περισσότερο αυτές τις σχέσεις μεταξύ πολλαπλών τύπων λιπιδίων και της νόσου του Αλτσχάιμερ ή των σχετικών άνοιών εξετάζοντας τα αρχεία υγείας ενηλίκων από τη Μινεσότα, κυρίως λευκών, οι οποίοι δεν είχαν διαγνωστεί με νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τα επίπεδα λιπιδίων των συμμετεχόντων συγκεντρώθηκαν σε τουλάχιστον 3 διαφορετικές ημέρες τα 5 χρόνια πριν από την έναρξη της μελέτης την 1η Ιανουαρίου 2006, και στη συνέχεια οι ερευνητές παρακολούθησαν εάν οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν νόσο Αλτσχάιμερ ή σχετικές μορφές άνοιας μέχρι το 2018.

Εκτός από τη συνολική χοληστερόλη, η μελέτη παρακολούθησε τα τριγλυκερίδια, την LDL ή «κακή» χοληστερόλη και την HDL ή «καλή» χοληστερόλη.  

Στη μελέτη, οι διακυμάνσεις της LDL και της HDL χοληστερόλης δεν συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο για νόσο του Αλτσχάιμερ ή άλλου τύπου άνοιες. Αλλά όσοι είχαν τις περισσότερες διακυμάνσεις στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, είχαν 23% υψηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που είχαν βιώσει τη μικρότερη διακύμανση.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι «οι στρατηγικές πρόληψης για το Αλτσχάιμερ και τις σχετικές άνοιες είναι επείγουσα ανάγκη», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Suzette J. Bielinski, γενετική επιδημιολόγος στην κλινική Mayo στη Μινεσότα.




Σχετικά Άρθρα