ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα επίπεδα της χοληστερόλης είναι κρίσιμος παράγοντας για τη γενικότερη υγεία

03 Φεβρουαρίου 2023, 10:00

images

Ο έλεγχος των επιπέδων χοληστερόλης μπορεί να είναι κρίσιμος παράγοντας για τη συνολική υγεία, ανεξάρτητα από την ηλικία σας. ''Τα άτομα στα 20 τους μπορεί να μην εξετάσουν ποτέ το ενδεχόμενο να ελέγξουν τη χοληστερόλη τους, αλλά θα έπρεπε, επειδή μπορεί να αποκαλύψει γενετική προδιάθεση για υψηλές τιμές την οποία δεν γνώριζαν. Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστεί, τόσο περισσότερες βλάβες μπορείτε να αποτρέψετε'', δήλωσε ο Δρ Michael Farbaniec, καρδιολόγος στο Penn State Health Milton S. Hershey Medical Center.

Στην πραγματικότητα, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Αίματος και Πνεύμονα συνιστά το πρώτο τεστ να γίνεται σε μία ηλικία μεταξύ 9 και 11 ετών και μετά κάθε 5 χρόνια.

Άτομα άνω των 40 ετών θα πρέπει να υποβληθούν σε ένα λιπιδικό έλεγχο ετησίως και θα πρέπει να ζητούν να προστίθεται στην ετήσια αιματολογική εξέταση, εάν ο γιατρός τους δεν το ζητήσει – καθώς παραβλέπεται εύκολα με την πληθώρα άλλων ζητημάτων υγείας-, επεσήμανε ο Farbaniec .

Εκτός από τη συνολική χοληστερόλη, ένας έλεγχος λιπιδίων μετρά τις λιποπρωτεΐνες καθώς και τα τριγλυκερίδια στο αίμα. Επηρεαζόμενα άμεσα από την άσκηση και τη διατροφή, τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων σε συνδυασμό με χαμηλή HDL -«καλή χοληστερόλη»- ή υψηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL - «κακής χοληστερόλης»-  μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο συσσώρευσης πλάκας, λιπώδους ηπατικής νόσου, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Ενώ πολλοί άνθρωποι μπορούν να αναφέρουν την ολική χοληστερόλη τους και είναι ευχαριστημένοι, εάν είναι κάτω από το συνιστώμενο όριο των 200 mg/dL, αποδεικνύεται ότι η πιο σημαντική τιμή που πρέπει να γνωρίζετε είναι αυτό που ονομάζεται μη HDL χοληστερόλη. Αυτός ο αριθμός προκύπτει αφαιρώντας την HDL από τη ολική χοληστερόλη σας.

Στην ιδανική περίπτωση, η μη-HDL χοληστερόλη θα είναι μικρότερη από 130 mg/dL για άτομα χωρίς παράγοντες κινδύνου. Για όσους έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου λόγω οικογενειακού ή προσωπικού ιστορικού καρδιαγγειακής νόσου, άλλων προβλημάτων υγείας ή εκείνους με οικογενή υπερχοληστερολαιμία – κληρονομική υψηλή χοληστερόλη που δεν επηρεάζεται από αλλαγή διατροφής ή άσκησης – η τιμή της LDL, θα πρέπει να είναι μικρότερη από 70 mg/dL, είπε ο Farbaniec. Οι τιμές των τριγλυκεριδίων πρέπει να είναι μικρότερες από 150 mg/dL. Μια τιμή πάνω από 200 θεωρείται υψηλή.

Επομένως, είναι σημαντικό να εξετάζουμε τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο σε ατομική βάση αντί να βασιζόμαστε στους αριθμούς.


Σχετικά Άρθρα