ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν βελτιωθεί στην ΕE αλλά όχι για όλους...

14 Μαρτίου 2024, 07:00

images

Τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν βελτιωθεί στην Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ωστόσο, παρά τις βελτιώσεις αυτές, το μεγαλύτερο μέρος του ευρωπαϊκού πληθυσμού, ζει σε περιοχές που υπερβαίνουν τα συνιστώμενα επίπεδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Περίπου το 98% των Ευρωπαίων ζει σε περιοχές, οι οποίες, κατά τον ΠΟΥ, έχουν ανθυγιεινά επίπεδα μικρών σωματιδίων γνωστά ως PM2,5, 80% ζει σε περιοχές με μεγαλύτερα σωματίδια γνωστά ως PM10 και 86% σε περιοχές με διοξείδιο του αζώτου.

Η μελέτη, με επικεφαλής από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal), εξέτασε τα επίπεδα ρύπανσης σε περισσότερες από 1.400 περιοχές σε 35 ευρωπαϊκές χώρες, όπου ζουν 543 εκατομμύρια πολίτες.

«Χρειάζονται στοχευμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των επιπέδων ρύπανσης, ειδικά στο πλαίσιο των ταχέως αυξανόμενων απειλών από την κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη», δήλωσε ο Zhao-Yue Chen, ερευνητής του ISGlobal και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Communications, δείχνουν ότι τα συνολικά επίπεδα σωματιδίων (PM2,5 και PM10) και διοξειδίου του αζώτου (NO2) που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, έχουν μειωθεί στα περισσότερα μέρη της Ευρώπης. Τα PM10 είχαν ετήσια μείωση 2,72%, τα PM2,5 είχαν ετήσια πτώση 2,45% και σημειώθηκε ετήσια πτώση του NO2 κατά 1,72%.

Τα σωματίδια PM2,5 και PM10 είναι αρκετά μικρά για να εισχωρήσουν στον πνεύμονα και έχουν συνδεθεί με ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και πρόωρους τοκετούς. Έχει υπολογιστεί ότι συνδέονται με τον πρόωρο θάνατο περισσότερων από 400.000 ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη κάθε χρόνο.

Οι ειδικοί λένε ότι περισσότερες από 200.000 από αυτούς θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν ο αέρας στην Ευρώπη πληρούσε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Να σημειώσουμε ότι γενικά η κακή ποιότητα αέρα με στοιχεία ρύπανσης, δημιουργεί τις συνθήκες για διάφορα είδη καρκίνου που ξεκινούν με αυτόν του πνεύμονα αλλά μπορεί επίσης να αφορούν τον εγκέφαλο, το δέρμα, το στοματοφάρυγγα και το θυρεοειδή αδένα.

Σχετικά Άρθρα