ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα εμβόλια κατά κορωνοϊού πιθανότατα θα γίνουν ετήσια

08 September 2022, 16:00

images

Οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19, πιθανότατα θα γίνουν ετήσια υπόθεση με ένα πρόγραμμα που θα μοιάζει με αυτό των εμβολίων κατά της γρίπης, δήλωσαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου στις ΗΠΑ.

«Ελλείψει δραματικά διαφορετικών παραλλαγών, πιθανότατα κινούμαστε προς μια πορεία με ρυθμό εμβολιασμού παρόμοιο με αυτόν του ετήσιου εμβολίου κατά της γρίπης, με ετήσια ενημερωμένα εμβόλια COVID-19 που ταιριάζουν με τα τρέχοντα κυκλοφορούντα στελέχη για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού». είπε ο Δρ Anthony Fauci σε ενημέρωση στο Λευκό Οίκο.

Το σκεπτικό πίσω από αυτήν την προσδοκία, σύμφωνα με τον Fauci και το συντονιστή για τον κορωνοϊό του Λευκού Οίκου, Ashish Jha, έχει να κάνει με τη βελτιωμένη προστασία, χάρη σε πρόσφατα ενημερωμένες ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου. Οι τελευταίες, τις οποίες συνέστησαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων την περασμένη Πέμπτη, στοχεύουν τόσο στο αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού, όσο και στις υπάρχουσες υποπαραλλαγές, Όμικρον BA.4 και BA.5.

Τα δεδομένα από τις δοκιμές, υποδηλώνουν ότι αυτά τα εμβόλια θα πρέπει να παρέχουν καλύτερη προστασία, τόσο ως προς τη μόλυνση, όσο και ως προς τη μετάδοση, καθώς και διαρκέστερη προστασία από σοβαρές ασθένειες, είπε ο Jha - εκτός εάν εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή που αναβαθμίζει σημαντικά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Οι Fauci και Jha δήλωσαν ότι, αναμένουν οι παρόμοιες ενημερώσεις ενισχυτικών δόσεων να λάβουν υπόψη τις κυρίαρχες υποπαραλλαγές της Όμικρον. Ωστόσο, τα άτομα με υποκείμενα προβλήματα υγείας μπορεί να χρειαστεί να εμβολιάζονται περισσότερες από μία φορά το χρόνο, είπε ο Fauci.

Ωστόσο, οι ειδικοί δεν είναι ακόμη σίγουροι για το κατά πόσο θα βελτιώσουν πραγματικά την προστασία οι ενημερωμένες αναμνηστικές δόσεις. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, ενέκριναν τα αναδιαμορφωμένα εμβόλια με βάση δοκιμές σε ποντίκια, καθώς και δεδομένα δοκιμών σε ανθρώπους που έκαναν ένα παρόμοιο εμβόλιο που στοχεύει το αρχικό στέλεχος Όμικρον, BA.1. Αυτά τα δεδομένα έδειξαν ότι, οι ενημερωμένες ενισχυτικές δόσεις παρήγαγαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων από τα αρχικά εμβόλια - ένα σημάδι ισχυρότερης, πιο διαρκούς προστασίας.

Η Όμικρον και οι υποπαραλλαγές της, κυριαρχούν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη από το Δεκέμβριο. Αν και ο ιός έχει υποστεί μικρές αλλαγές, καθώς αποκτά νέες μεταλλάξεις, η θεμελιώδης συμπεριφορά του, παρέμεινε η ίδια. Για το λόγο αυτό, οι λοιμωξιολόγοι είναι αισιόδοξοι ότι οι ετήσιες δόσεις μπορεί να είναι επαρκείς για την προστασία από μελλοντικές εκδοχές του ιού.

«Εάν οι άνθρωποι παραμείνουν ενημερωμένοι ως προς τα εμβόλιά τους, εάν λάβουν θεραπεία, εάν έχουν μια πρωτοφανή λοίμωξη, μπορούμε να κάνουμε τους θανάτους από αυτόν τον ιό εξαιρετικά σπάνιους», κατέληξε ο Jha.


Σχετικά Άρθρα