ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα δύο σημαντικά λεπτά από τη γέννηση ως την κοπή του ομφάλιου λώρου...

13 Δεκεμβρίου 2019, 05:20

images

Μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο The Lancet, αναφέρει ότι η μη εκτομή του ομφάλιου λώρου την στιγμή της γέννησης και η εναπόθεση του μωρού πάνω στη μητέρα του έχουν μεγάλη σημασία για την υγεία του βρέφους. Μέχρι τώρα, γνωρίζαμε μεν την θετική επίδραση της μη άμεσης κοπής του λώρου αλλά αυτή συνοδευόταν από σύσταση στο γιατρό ή την μαία να μείνει το παιδί χαμηλότερα από το σώμα της μητέρας, στο ύψος του κόλπου της ώστε να ρέει στο λώρο το αίμα κανονικά. Αλλά αυτό ήταν δύσκολο για ένα βρέφος που μόλις γεννήθηκε και γλυστράει, κλαίει και έχει ανάγκη καθαρισμού των αεραγωγών του. 

Τώρα, η νέα μελέτη βεβαιώνει ότι δεν είναι απαραίτητη η τοποθέτηση του βρέφους στο ύψος του κόλπου της μητέρας του καθώς τα μωρά που είχαν τοποθετηθεί πάνω στην κοιλιά της μητέρας τους πριν από την εκτομή του λώρου, τα πήγαν εξίσου καλά με εκείνα που κρατήθηκαν χαμηλότερα, λένε οι ερευνητές.

Η καθυστέρηση της κοπής του ομφάλιου λώρου στη γέννηση για δύο λεπτά, έχει πολλά οφέλη για το μωρό. Το αίμα που ρέει από τον πλακούντα ανεβάζει τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης του και μειώνει την πιθανότητα να εμφανίσει έλλειψη σιδήρου, αλλά βοηθάει και στην ομαλή αύξηση του βάρους του. 

«Δεν βρέθηκε ουσιαστική διαφορά είτε το μωρό ήταν στο επίπεδο της κοιλιάς, είτε στο στήθος, ή το μωρό κρατήθηκε στο κόλπο. Δεν βρέθηκε διαφορά όσον αφορά στο επιπλέον αίμα που πήρε το μωρό.» είπε ο Δρ Tonse Raju, επικεφαλής του υποκαταστήματος εγκυμοσύνης και περιγεννητικής στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και Ανθρώπινης Ανάπτυξης.

Οι συγγραφείς της έρευνας ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα πείσουν τους γιατρούς που διστάζουν να καθυστερήσουν την εκτομή του ομφάλιου λώρου, να ξεκινήσουν την εφαρμογή του.

«Η μητέρα θα προτιμούσε να τοποθετηθεί το μωρό επάνω της,» είπε ο Δρ Néstor Vain, επικεφαλής συγγραφέας και καθηγητής της Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή. «Αυτό δεν αλλάζει την ποσότητα αίματος που μεταφέρεται από τον πλακούντα και επιπλέον διευκολύνει τη διαδικασία για τον μαιευτήρα».

Η μελέτη συμπεριέλαβε 194 υγιή τελειόμηνα βρέφη που τοποθετήθηκαν στην κοιλιά ή στο στήθος της μητέρας τους για δύο λεπτά και 197 μωρά που κρατήθηκαν στο επίπεδο του κόλπου για δύο λεπτά. Όλα τα νεογνά εξακολουθούσαν να συνδέονται με τον ομφάλιο λώρο, και ζυγίστηκαν πριν και μετά του προβλεπόμενου χρόνου.

Η ομάδα των βρεφών που τοποθετήθηκαν στην κοιλιά της μητέρας τους κέρδισαν 53 γραμμάρια αίματος, ενώ τα μωρά που κρατήθηκαν στο ύψος του κόλπου κέρδισαν 56 γραμμάρια.


Σχετικά Άρθρα