ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα drones ως μέσο επιβίωσης σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής

01 September 2021, 12:00

images

Τα drones έχουν αποδειχθεί επιτυχημένα στην παροχή απινιδωτών σε περίπτωση καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με νέα καινοτόμα έρευνα.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Karolinska Institutet στη Σουηδία, διαπίστωσε ότι τα περισσότερα από τα drones έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν έγκαιρα στον ασθενή τις πρώτες βοήθειες που χρειάζεται.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο European Heart Journal και παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της European Society of Cardiology.

Ο χρόνος απόκρισης σε μια ξαφνική καρδιακή ανακοπή είναι κρίσιμος και επί του παρόντος μόνο ένας στους 10 ανθρώπους επιβιώνει από καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές.

Όπως αναφέρεται από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς, η έγκαιρη καρδιοπνευμονική ανάνηψη και η απινίδωση μπορούν να διπλασιάσουν τις πιθανότητες επιβίωσης από καρδιακή ανακοπή όταν συμβαίνει έξω από το νοσοκομείο. Είναι επομένως ζωτικής σημασίας η βοήθεια να φτάσει στον τόπο της καρδιακής ανακοπής το συντομότερο δυνατό.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης των χρόνων απόκρισης σε επείγοντα περιστατικά καρδιάς, ερευνητές στο Karolinska Institutet, συνεργάστηκαν με το SOS Alarm Region Västra Götaland για περιστατικά έκτακτης ανάγκης και το drone Everdrone AB για το χειρισμό των drones, ώστε να διερευνήσουν τη χρήση drones για την παροχή απινιδωτών παράλληλα με την τακτική αποστολή ασθενοφόρων.

Ο επικεφαλής ερευνητής Andreas Claesson, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Κέντρο Επιστήμης Αναζωογόνησης στο Τμήμα Κλινικής Επιστήμης και Εκπαίδευσης, Södersjukhuset, Karolinska Institutet, δήλωσε: «Αυτή είναι η πρώτη φορά στον κόσμο που μια ερευνητική ομάδα μπορεί να αναφέρει αποτελέσματα μιας μελέτης όπου τα drones μετέφεραν απινιδωτές στη θέση οχημάτων για υποψία καρδιακής ανακοπής».

Τα drones έφτασαν πριν από το ασθενοφόρο στις περισσότερες περιπτώσεις

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης τεσσάρων μηνών, τα drones στάλθηκαν σε απάντηση σε 12 ειδοποιήσεις για υποψία καρδιακής ανακοπής και παρέδωσαν με επιτυχία έναν αυτοματοποιημένο εξωτερικό απινιδωτή (AED) στο σημείο σε 11 από αυτές τις περιπτώσεις (92%).

Μάλιστα, σε επτά περιπτώσεις (64%), τα drones έφτασαν πριν από το ασθενοφόρο, με μέσο χρόνο ενός λεπτού και 52 δευτερολέπτων πιο γρήγορα. Τα drones διέσχισαν μια μέση απόσταση 3,1 χλμ χωρίς να προκαλέσουν αναστάτωση ή ζημιά στη γύρω περιοχή. Κανένας ωστόσο απινιδωτής που παραδόθηκε με drone δεν χρησιμοποιήθηκε στους ασθενείς πριν φτάσει το ασθενοφόρο.

Η πρώτη συγγραφέας Sofia Schierbeck, διδάκτορας στο Κέντρο Επιστήμης Αναζωογόνησης στο Τμήμα Κλινικής Επιστήμης και Εκπαίδευσης, Södersjukhuset, Karolinska Institutet, δήλωσε: «Ακόμα κι αν κανένας απινιδωτής δεν χρησιμοποιήθηκε αυτή τη φορά, η μελέτη μας δείχνει ότι είναι δυνατόν τα drones να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά απινιδωτών με ασφαλή τρόπο και με ακρίβεια στόχου κατά τη διάρκεια έκτακτων περιστατικών.

«Προϋπόθεση για τη μελλοντική χρήση τους είναι ο αποστολέας να αναλάβει πρωτοβουλία και να δώσει οδηγίες στους ανθρώπους που βρίσκονται στο χώρο να χρησιμοποιήσουν τον απινιδωτή προκειμένου να βοηθήσουν το άτομο με καρδιακή ανακοπή».

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι χρειάζονται περαιτέρω βελτιώσεις για να αυξηθεί το ποσοστό αποστολής και τα οφέλη στο χρόνο. Για παράδειγμα, το 2020 τα drones δεν μπορούσαν να πετάξουν στο σκοτάδι, στη βροχή ή σε ανέμους. Το σύστημα λογισμικού ήταν επίσης προκαθορισμένο για την αποφυγή διαδρομών πάνω από πυκνοκατοικημένες περιοχές, πράγμα που σήμαινε ότι ορισμένα περιστατικά ήταν γεωγραφικά εκτός εμβέλειας.

Σημεία βελτίωσης

Ο Andreas Claesson δήλωσε: «Από τότε που ολοκληρώθηκε αυτή η μελέτη, εντοπίσαμε αρκετούς τομείς οι οποίοι χρήζουν βελτίωσης.

«Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ξεκινήσαμε μια μελέτη παρακολούθησης με ένα πιο βελτιστοποιημένο σύστημα. Σε αυτή τη μελέτη, θέλουμε να δοκιμάσουμε εάν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα drones σε περισσότερα περιστατικά, να μειώσουμε περαιτέρω τον χρόνο απόκρισης και έτσι να αυξήσουμε το όφελος χρόνου σε σύγκριση με το ασθενοφόρο. Κάθε λεπτό χωρίς θεραπεία μειώνει την πιθανότητα επιβίωσης κατά περίπου 10% και γι’ αυτό πιστεύουμε ότι αυτή η νέα μέθοδος έχει τη δυνατότητα να σώσει ζωές».

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Σουηδικό Ίδρυμα Καρδιάς και Πνεύμονα.

X.X.

Σχετικά Άρθρα