ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα είναι πιο επικίνδυνα από όσο πιστεύαμε

06 Απριλίου 2022, 09:00

images

Τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα ατόμων με διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία είναι πιο επιβλαβή από ό,τι πιστεύαμε, σύμφωνα με μια νέα μελέτη η οποία διεξήχθη σε ασθενείς με μεταβολικές ασθένειες. Τα αυξημένα επίπεδα λίπους στο αίμα δημιουργούν στρες στα μυϊκά κύτταρα, μια αντίδραση με αλλαγές έξω από το κύτταρο που βλάπτει τη δομή και τη λειτουργία του.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Leeds ανακάλυψαν ότι αυτά τα στρεσαρισμένα κύτταρα εκπέμπουν ένα «σήμα» που μπορεί να περάσει σε άλλα κύτταρα. Τα «σήματα», γνωστά ως ceramides, μπορεί να έχουν προστατευτικό όφελος βραχυπρόθεσμα, επειδή αποτελούν μέρος ενός μηχανισμού που έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του στρες στα κύτταρα. Ωστόσο, σε μακροχρόνιες μεταβολικές ασθένειες, τα σήματα μπορεί να νεκρώσουν τα κύτταρα, να κάνουν τα συμπτώματα πιο σοβαρά και να επιδεινώσουν την ασθένεια.

Το αυξημένο λίπος στο αίμα είναι γνωστό ότι βλάπτει τους ιστούς και τα όργανα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών και μεταβολικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2. Η πάθηση μπορεί να προκληθεί από την παχυσαρκία, τα ποσοστά της οποίας έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί παγκοσμίως από το 1975.

Ο επικεφαλής της έρευνας Lee Roberts, καθηγητής Μοριακής Φυσιολογίας και Μεταβολισμού στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Leeds, δήλωσε: «Αν και αυτή η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, η ανακάλυψή μας μπορεί να αποτελέσει τη βάση νέων θεραπειών ή θεραπευτικών προσεγγίσεων για την πρόληψη της ανάπτυξης καρδιαγγειακών και μεταβολικών ασθενειών, όπως ο διαβήτης σε άτομα με αυξημένα λιπίδια στο αίμα».

Στο εργαστήριο, η ομάδα αντέγραψε τα επίπεδα λίπους στο αίμα (τριγλυκερίδια, χοληστερίνη κλπ) που παρατηρήθηκαν σε ανθρώπους με μεταβολική νόσο, εκθέτοντας τα κύτταρα των σκελετικών μυών σε ένα λιπαρό οξύ που ονομάζεται παλμιτικό. Τα κύτταρα άρχισαν να μεταδίδουν το σήμα κεραμιδίου. Όταν αυτά τα κύτταρα αναμίχθηκαν με άλλα που δεν είχαν προηγουμένως εκτεθεί σε λίπη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι επικοινωνούσαν μεταξύ τους, μεταφέροντας το «σήμα» στα εξωκυτταρικά κυστίδια.

Το πείραμα πραγματοποιήθηκε σε εθελοντές με μεταβολικές ασθένειες και έδωσε συγκρίσιμα αποτελέσματα. Τα ευρήματα παρέχουν μία εντελώς νέα οπτική γωνία για το πώς τα κύτταρα ανταποκρίνονται στο στρες, με σημαντικές συνέπειες για την έρευνα πάνω σε  ορισμένες μεταβολικές ασθένειες συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας.

Ο καθηγητής Roberts δήλωσε: «Αυτή η έρευνα μάς παρουσιάζει μια νέα προοπτική για το πώς αναπτύσσεται το στρες στα κύτταρα των ατόμων με παχυσαρκία και παρέχει νέα στοιχεία  που πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν ψάχνουμε να αναπτύξουμε νέες θεραπείες για μεταβολικές ασθένειες.

Με την παχυσαρκία να αποτελεί μια διαρκώς αυξανόμενη επιδημία, η επιβάρυνση της σχετιζόμενης χρόνιας νόσου όπως ο διαβήτης τύπου 2 απαιτεί νέες θεραπείες. Ελπίζουμε τα αποτελέσματα της έρευνάς μας να ανοίξουν νέο δρόμο για έρευνα που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της αυξανόμενης ανησυχίας».



Σχετικά Άρθρα