ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 πρέπει να κάνουν "καλό φίλο" τον καρδιολόγο τους

06 Νοεμβρίου 2020, 09:00

images

Περί τα 463 εκατομμύρια ενήλικοι ζουν με διαβήτη σήμερα στο κόσμο, το 90% των οποίων είναι περιστατικά διαβήτη τύπου 2. Και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί στα 700 εκατομμύρια ως το 2045. Κάθε ενημέρωση που μπορεί να παράσχει ως εκ τούτου κάποιος για την ασθένεια αυτή που παίρνει διαστάσεις «πανδημίας», είναι παραπάνω από σημαντική, ειδικά μάλιστα όταν αφορά την σχέση της με την υγεία της καρδιάς…

H καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, και έχει αποδειχτεί ότι ο αμφίδρομος διάλογος μεταξύ ασθενούς-ιατρού για την καρδιακή υγεία, βοηθάει σημαντικά την ομάδα αυτή ασθενών. Ο Οργανισμός για την Πρόληψη των Σχετιζόμενων με το Διαβήτη Επιπλοκών CARE 4 YOUR HEART σε συνεργασία με την εταιρία Boehringer Ingelheim προχωρά σε ενημερωτικές δράσεις με σκοπό να αλλάξει την αντίληψη ότι η αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 αφορά μόνο στην παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους αυξημένους καρδιαγγειακούς κινδύνους.

Ομιλητής στην εκδήλωση παγκόσμιου χαρακτήρα, την οποία παρακολούθησε διαδικτυακά το iEidiseis, ήταν ο κύριος Jean-Luc Eiselé, CEO της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καρδιάς, ο οποίος επισήμανε τη μειωμένη ευαισθητοποίηση των ασθενών σχετικά με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στο διαβήτη: «Πολλοί άνθρωποι που ζουν με διαβήτη ενδέχεται να μην γνωρίζουν ότι έχουν καρδιαγγειακή νόσο, καθώς η βλάβη στην καρδιά μπορεί να μην προκαλέσει άμεσα συμπτώματα. Η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, ωστόσο τουλάχιστον το 80% των πρόωρων θανάτων από καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Για το λόγο αυτό είναι τόσο σημαντικό για τους ανθρώπους με διαβήτη να μιλήσουν με το γιατρό τους σχετικά με το πώς μπορούν να προστατευθούν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ενώ μιλώντας από την σκοπιά της Καρδιολογίας, ο διακεκριμένος καρδιολόγος από την Πορτογαλία, καθηγητής Ricardo Fontes-Carvalho, πρόσθεσε ότι: «Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα προδιαθέτουν τους ασθενείς για περισσότερες αποφράξεις των αρτηριών σε όλο το σώμα, ιδιαίτερα στην καρδιά και στον εγκέφαλο.  Οι άνθρωποι με διαβήτη τείνουν επίσης να έχουν υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης και προδιάθεση για υπέρταση, παχυσαρκία, ή μειωμένη φυσική δραστηριότητα, γεγονός που αυξάνει τον καρδιαγγειακό τους κίνδυνο. Ακόμα και αν τα επίπεδα γλυκόζης είναι υπό έλεγχο, ο διαβήτης τύπου 2 αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, αναδεικνύοντας τη σημασία της ολοκληρωμένης διαχείρισης όλων των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος».

Περίπου ένας στους τρεις ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 έχει καρδιαγγειακή νόσο και καθώς αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή του, υπάρχουν τρόποι μείωσης των επιπτώσεων αυτών.  Με σωστή διαχείριση της νόσου, οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, όπως η καρδιαγγειακή νόσος.

Η Δρ. Sarah Jarvis, γενική ιατρός και υπότροφος του Royal College of General Practitioners στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξήγησε για ποιο λόγο ένας ανοικτός διάλογος μεταξύ των ασθενών και των ιατρών είναι τόσο σημαντικός, ιδιαίτερα όσον αφορά σε χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης: «Το κλειδί της μακροχρόνιας επιτυχίας στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 είναι η καλή επικοινωνία των ασθενών με τον ιατρό τους και η συνεργασία μεταξύ τους για την επιτυχή διαχείριση της πάθησής τους. Γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς είναι περισσότερο πιθανό να ακολουθήσουν τη θεραπεία τους εάν συμφωνούν με αυτή και πιστεύουν ότι θα βελτιώσει την κατάστασή τους».


Σχετικά Άρθρα