ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συνεχείς οι εξελίξεις με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

10 Δεκεμβρίου 2020, 07:00

images

Αυξημένες προφυλάξεις καλούνται να λάβουν οι εμβολιασθέντες με το ρωσικό Sputnik-V, για διάστημα 42 ημερών μετά τη χορήγησή του, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη αποτελεσματικότητα, ανέφερε η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκολίκοβα στο TASS. Εν τω μεταξύ ο Καναδάς ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό δίνοντας το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί πολιτών την επόμενη εβδομάδα.

«Οι Ρώσοι θα πρέπει να απέχουν από επισκέψεις σε πολυσύχναστα μέρη, να φορούν μάσκες στο πρόσωπο, να χρησιμοποιούν αντισηπτικά, να ελαχιστοποιούν τις επαφές τους, να μην πίνουν αλκοόλ και να μην παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα», είπε η αντιπρόεδρος. Αν και η κατανάλωση αλκοόλ έχει υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία, για πολλούς, το διάστημα αποχής δύο μηνών φαντάζει δύσκολο. Αλλά την ίδια συμβουλή έδωσε και η επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας προστασίας των καταναλωτών, σημειώνοντας στους Times της Μόσχας ότι αν κάποιος θέλει να παραμείνει υγιής και να έχει ισχυρή ανοσολογική απάντηση, δεν θα πρέπει να καταναλώνει αλκοόλ.

Η ανοσία κατά μέσο όρο δημιουργείται την 21η ημέρα μετά την πρώτη ενέσιμη δόση, ενώ σταθερή ανοσία δημιουργείται τρεις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου.

Τρίτη χώρα που εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer ο Καναδάς

Η χώρα της βόρειας Αμερικής είναι η τρίτη παγκοσμίως που εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer, μετά τη Βρετανία και το Μπαχρέιν. Ο ομοσπονδιακός οργανισμός υγείας Health Canada έκρινε ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές για χρήση σε Καναδούς, συνεπώς αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία χορήγησης του.

«Οι Καναδοί μπορούν να αισθάνονται σίγουροι ότι η διαδικασία έγκρισης ήταν αυστηρή και ότι διαθέτουμε ισχυρά συστήματα παρακολούθησης», ανέφερε σε δήλωση η κυβερνητική υπηρεσία. Ο Καναδάς έχει παραγγείλει συνολικά 6 εκατομμύρια δόσεις από την Pfizer. Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είπε ότι οι πρώτες δόσεις του εμβολίου Pfizer θα φτάσουν σε 14 καναδικά κέντρα διανομής την επόμενη εβδομάδα. Η καναδική ρυθμιστική αρχή ενέκρινε το εμβόλιο μόνο για άτομα άνω των 16 ετών  και περιμένει περαιτέρω δεδομένα από την Pfizer προτού τα εγκρίνει για παιδιά.

Η AstraZeneca περνάει και πάλι στο προσκήνιο

Το εμβόλιο των AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έχει ένα «διακριτικό συγκριτικό πλεονέκτημα» έναντι άλλων κορυφαίων υποψηφίων, σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη του ιατρικού περιοδικού, The Lancet. Οι δηλώσεις του έρχονται λίγο μετά την ενημέρωση για την αξιολόγηση του εμβολίου, που αποδείχτηκε ασφαλές και αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της λοίμωξης.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν την Τρίτη ότι το υποψήφιο φάρμακο της AstraZeneca προσέφερε καλή προστασία από την ασθένεια, σε ποσοστό 70,4%. Τα δεδομένα έδειξαν, επίσης, ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εξάπλωσης της Covid-19, καθώς και στην πρόληψη από την ασθένεια και τον θάνατο.

«Το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca είναι εκείνο που θα είναι σε θέση να δημιουργήσει ανοσία στον πλανήτη πιο αποτελεσματικά και πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο έχουμε στη διάθεσή μας», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Χόρτον στο CNBC την Τετάρτη.

Ο Χόρτον υποστήριξε ότι είναι σημαντικό να σκεφτούμε την ανοσοποίηση που παρέχουν τα εμβόλια σε παγκόσμια κλίμακα «γιατί ακόμα κι αν ανοσοποιήσουμε μια χώρα, η απειλή είναι τότε να εισαχθεί ξανά ο ιός από άλλη χώρα που δεν προστατεύεται».

Και συμπληρώνει: «Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεστε ένα εμβόλιο που μπορεί να φτάσει σε χώρες μεσαίου εισοδήματος». Πρόσθεσε ότι «δεν είναι εφικτό» να ξεκινήσει μια παγκόσμια εκστρατεία εμβολιασμού με ανάγκες αποθήκευσης στους -70 βαθμούς Κελσίου, αναφερόμενος στο εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.

Το εμβόλιο της AstraZeneca μπορεί να αποθηκευτεί σε κανονική θερμοκρασία ψυγείου και είναι επίσης φθηνότερο από τα υπόλοιπα, καθώς θα κοστίζει περίπου 4 δολάρια ανά δόση.


Σχετικά Άρθρα