ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης: Διάγνωση με μία απλή εξέταση

17 September 2023, 09:00

images

Aιματολογικό τεστ μπορεί με ασφάλεια να μάς πει αν υποφέρουμε από το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης. Το τεστ ανέπτυξε διεθνής επιστημονική ομάδα με επικεφαλής από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και έχει ακρίβεια έως και 91%. Η δημοσίευσή τους έγινε στο Advanced Science.

Το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης εμφανίζεται με σωματική κόπωση, μυαλγίες, νευρολογικές εκδηλώσεις ή πονόλαιμο μεταξύ άλλων και, λόγω της δυσκολίας προσδιορισμού και διάγνωσής του, δεν τυγχάνει αποδοχής ως νοσολογική οντότητα από το σύνολο της ιατρικής κοινότητας. 

Οι ερευνητές ανέφεραν ωστόσο:

«Η διάγνωση της μυαλγικής εγκεφαλομυελίτιδας παραμένει πρόκληση, με τους περισσότερους ασθενείς να βασίζονται σε αυτοαναφορές, ερωτηματολόγια και υποκειμενικές μετρήσεις για να λάβουν διάγνωση, ενώ πολλοί δεν λαμβάνουν ποτέ σαφή διάγνωση... Η έγκαιρη διάγνωση θα επέτρεπε στους ασθενείς να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα την κατάστασή τους, οδηγώντας δυνητικά σε νέες ανακαλύψεις όσον αφορά τα μονοπάτια της νόσου και την ανάπτυξη θεραπείας.

Αυτή η μελέτη παρουσιάζει μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για τη καλύτερη διάγνωση και διαχείριση του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης και θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες ανεξήγητες χρόνιες ασθένειες, όπως το σύνδρομο long COVID και η Χρόνια Νόσος Lyme, με τις οποίες μοιράζονται πολλά συμπτώματα».

Σχετικά Άρθρα