ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς: Τι είναι και πώς να το αποφύγετε

26 Αυγούστου 2021, 10:00

images

Μία σπάνια καρδιοπάθεια που σχετίζεται με το στρες είναι η «μυοκαρδιοπάθεια Tako tsubo» ή «σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς», η οποία χαρακτηρίζεται από μείωση της δύναμης του καρδιακού μυός και εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας ως επακόλουθο του έντονου στρες. 

Ένα επίπονο διαζύγιο, η χρόνια ανεργία, ένας αξεπέραστος θάνατος, μια χρονίζουσα διαμάχη μπορεί να δημιουργήσει το πρόβλημα ειδικά σε άτομα με κάποια ευαισθησία στην καρδιά. Μάλιστα μελέτες έχουν δείξει ότι μεταξύ των υγιών ανθρώπων, αυτοί που υποφέρουν από αγχώδεις διαταραχές έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν ένα καρδιακό επεισόδιο, έμφραγμα μυοκαρδίου και θάνατο από καρδιολογικά αίτια. Οι στρεσογόνες καταστάσεις άλλωστε, εκτός από την άμεση επίδραση στην καρδιακή λειτουργία μέσω των ορμονών που εκκρίνονται λόγω του έντονου στρες, έχουν την ιδιότητα να στρέφουν τους ανθρώπους στην υπερκατανάλωση ανθυγιεινών τροφών, αλκοόλ και στο κάπνισμα. την ίδια ώρα, το στρες προκαλεί και την εμφάνιση καρδιακών αρρυθμιών μερικές εκ των οποίων μπορεί να είναι ακόμα και θανατηφόρες. 

Τα κύρια συμπτώματα είναι πόνος στο στήθος, δύσπνοια και η απώλεια συνείδησης. Η διάγνωση γίνεται με αιματολογικές εξετάσεις και ηλεκτροκαρδιογράφημα ενώ ο γιατρός υποπτεύεται την κατάσταση λαμβάνοντας το πλήρες ιατρικό ιστορικό. Το ΗΚΓ θα δείξει αλλαγές, που είναι συμβατές με έμφραγμα του μυοκαρδίου και θα πρέπει να υποβληθείτε σε περισσότερα τεστ όπως είναι η στεφανιογραφία. Εάν έχετε μυοκαρδιοπάθεια Tako tsubo, η στεφανιογραφία θα δείξει ότι δεν έχετε σημαντικές στενώσεις που να σχετίζονται με τα συμπτώματά σας. Παρόλα αυτά, θα δείξει ότι η αριστερή σας κοιλία έχει αλλάξει σχήμα, γεγονός που θα βοηθήσει στην επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Η αιτία της "ραγισμένης καρδιάς" παραμένει άγνωστη αλλά υπάρχουν ορισμένες θεωρίες σχετικά με την αιτιολογία της αφού το 75% των ασθενών που διαγιγνώσκονται με Tako tsubo, έχουν προσφάτως βιώσει έντονο συναισθηματικό στρες.

Σχετικά Άρθρα