ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Χαλάει ακόμα και τις διακοπές

04 Αυγούστου 2021, 07:00

images

Έχετε φανταστεί ποτέ πώς θα ήταν η ζωή σας αν έπρεπε να πάτε στην τουαλέτα 4, 5 ή ακόμα και 6 φορές μέσα στην ημέρα; Και μάλιστα με ανάγκη επιτακτική που δεν αφήνει περιθώρια αναμονής; Την πραγματικότητα αυτή ζουν καθημερινά στη ζωή τους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που υποφέρουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Ταξίδια με αεροπλάνο, ταξίδια με αυτοκίνητο ή πλοίο, νυχτερινές έξοδοι σε μπαράκια, περίπατοι στη φύση ή σε πάρκα, όλα μπορούν να καταστραφούν εξαιτίας του ευερέθιστου εντέρου (παλαιότερα το αποκαλούσαν σπαστική κολίτιδα). Ειδικά οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες που ντρέπονται να κοινοποιήσουν το πρόβλημά τους στις παρέες, συχνά κλείνονται στον εαυτό τους και αρνούνται προσκλήσεις για να μην σχολιαστεί η τακτική τους επίσκεψη στις τουαλέτες... Για να μην σχολιάσουμε το γεγονός της ελλιπούς καθαριότητας σε πολλές δημόσιες τουαλέτες που ούτως ή άλλως είναι απαγορευτική.

Το σύνδρομο φαίνεται να είναι πολυπαραγοντικό... Υπάρχει μια γενετική προδιάθεση, παρατηρείται διπλή επίπτωση στις γυναίκες, υποβόσκει ένας ευαίσθητος ψυχισμός, αλλοιώσεις στο έντερο και βέβαια η διατροφή που πρέπει να είναι φτωχή σε ίνες και γλουτένη και μετρημένη καθώς όσο πιο πολύ τρώνε, τόσο έχουν ανάγκη να πάνε στην τουαλέτα.

Εκτός των επισκέψεων στη τουαλέτα, το σύνδρομο προκαλεί εξάλλου κι άλλα ενοχλητικά συμπτώματα όπως είναι:

-Πόνος στο στομάχι.
-Πόνος στη μέση.
-Φούσκωμα.
-Αέρια.
-Ναυτία.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση, την λύση θα δώσει ο ειδικός γαστρεντερολόγος μετά από εκτενή εξέταση και λήψη ιστορικού και μπορεί να περιλαμβάνει από λήψη φαρμάκων και βοτάνων, ως την ψυχοθεραπεία και τις διατροφικές οδηγίες.

Αυτά θα βοηθήσουν τους πάσχοντες να επανακτήσουν την κοινωνικότητά τους και να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή, με φίλους, ταξίδια, έρωτες και διασκεδάσεις.

ΠΗΓΗ

Mayo Clinic

Σχετικά Άρθρα