ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και αύξηση/απώλεια βάρους

22 Φεβρουαρίου 2022, 10:00

images

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι μια κοινή γαστρεντερική διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως φούσκωμα, κοιλιακό άλγος και δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Μερικά άτομα με IBS ωστόσο, μπορεί επίσης να έχουν δυσκολία στη διαχείριση του βάρους τους...

Η απώλεια ή η αύξηση βάρους σπανίως αποτελούν συμπτώματα του IBS αλλά σε κάποιους εμφανίζονται ως απόκριση σε αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής που υιοθετεί ένα άτομο για να διαχειριστεί τα συμπτώματά του IBS.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου τα 2/3  των ατόμων με IBS συσχετίζουν τα συμπτώματά τους με ορισμένα τρόφιμα. Σε πολλές περιπτώσεις, η διαχείριση των συμπτωμάτων περιλαμβάνει διατροφικές αλλαγές για την αποφυγή αυτών των τροφών που συνήθως έχουν πολλές ίνες.

Αν και οι τροφές που προκαλούν IBS μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, ορισμένα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως προκαλούν συνήθως συμπτώματα. Μερικοί άνθρωποι αποφεύγουν αυτές τις τροφές σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τα συμπτώματα που προκαλεί το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Με αυτόν τον τρόπο, ενδέχεται να επιλέξουν τροφές που είναι πιο εύπεπτες και δεν δημιουργούν τόσα απόβλητα. Αυτά τα τρόφιμα μπορεί να έχουν πολύ περισσότερες θερμίδες, επομένως η κατανάλωση πολλών από αυτά μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Μια άλλη πιθανή αιτία αύξησης βάρους μεταξύ των ατόμων με IBS είναι η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. Τα άτομα με IBS μπορεί να βιώσουν μια ξαφνική, επείγουσα ανάγκη να χρησιμοποιήσουν το μπάνιο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και ανησυχία όταν φεύγουν από το σπίτι. Αυτή η ανησυχία μπορεί να σας κάνει δελεαστικό να μείνετε περισσότερο και να είστε λιγότερο δραστήριοι.

Όσον αφορά την απώλεια κιλών, σε αντίθεση με άλλες γαστρεντερικές παθήσεις, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, το IBS δεν τείνει να προκαλεί άμεσα απώλεια βάρους. Ωστόσο, η απώλεια βάρους μπορεί να συμβεί εάν ένα άτομο ακολουθεί μια περιορισμένη δίαιτα για να διαχειριστεί τα συμπτώματά του ή εάν αναπτύξει άγχος σχετικά με το φαγητό.

Εάν ένα άτομο προσπαθεί να διαχειριστεί το βάρος του και τα συμπτώματά του IBS, μπορεί να χρειαστεί να συμβουλευτεί ένα διαιτολόγο για να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα διατροφής ειδικά για αυτό. Μπορεί να είναι χρήσιμο να κρατάτε ένα ημερολόγιο γευμάτων για να παρακολουθείτε ποιες τροφές προκαλούν ορισμένα συμπτώματα και να μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες με το διαιτολόγο.



Σχετικά Άρθρα