ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συμπτώματα παραλλαγής Όμικρον: Τι γνωρίζουμε

14 Οκτωβρίου 2022, 07:00

images

Η παραλλαγή Όμικρον του SARS-C0V-2 συνεχίζει να είναι η κυρίαρχη αιτία λοιμώξεων από COVID-19 στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, με το στέλεχος 5 ή BA.5 να είναι το επικρατούν. 

Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ασαφή στοιχεία σχετικά με τις διαφορετικές εκδόσεις της παραλλαγής Όμικρον, οι ειδικοί έχουν σαφέστερη εικόνα σχετικά με αυτή και το πώς επηρεάζει τα άτομα που είναι εμβολιασμένα ή μη. Στους περισσότερους ανθρώπους, τουλάχιστον σε εκείνους που έχουν λάβει μέχρι και την ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά της COVID-19, ο αρχικός τύπος της παραλλαγής Όμικρον προκάλεσε μια πιο ήπια ασθένεια που έμοιαζε με το κοινό κρυολόγημα.

Οι γιατροί, μάλιστα, αναφέρουν πως τα συμπτώματα των υποπαραλλαγών BA.4 και BA.5, είναι ως επί το πλείστον παρόμοια με εκείνα της προηγούμενης έκδοσης της παραλλαγής.

«Από όσο μπορούμε να πούμε, το BA.5 δεν έχει αποδειχθεί πραγματικά πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα κύματα της Όμικρον», δήλωσε ο Δρ Bernard Camins, ιατρικός διευθυντής για την πρόληψη των λοιμώξεων για το Σύστημα Υγείας Mount Sinai στη Νέα Υόρκη. «Απλώς ξέρουμε ότι είναι πιο μεταδοτική».

Ο Δρ Roy Gulick, επικεφαλής μολυσματικών ασθενειών στο Weill Cornell Medicine and NewYork-Presbyterian, υπογράμμισε ότι τα τυπικά συμπτώματα των υποπαραλλαγών της Όμικρον περιλαμβάνουν:

Πονόλαιμο.

Βραχνάδα.

Βήχα.

Κούραση.

Ρινική συμφόρηση.

Καταρροή.

Πονοκέφαλο.

Μυϊκούς πόνους.

Με την αρχική έκδοση της παραλλαγής Όμικρον, η οποία σάρωσε τις ΗΠΑ με ιλιγγιώδη ταχύτητα τον περασμένο χειμώνα, η απώλεια γεύσης και όσφρησης δεν ήταν τόσο συνηθισμένη, όσο με τις προηγούμενες παραλλαγές Άλφα και Δέλτα. Ωστόσο, με την εξάπλωση των BA.4 και BA.5, αυτό το σύμπτωμα φαίνεται να έχει επανέλθει, σημειώνουν ορισμένοι γιατροί.

Ενώ η παραλλαγή της Όμικρον μπορεί να εμφανιζόταν πιο ήπια κατά τη διάρκεια του χειμερινού κύματος COVID-19, αυτό θα μπορούσε να ήταν αντανάκλαση των ομάδων που αρρώσταιναν: Οι νέοι και κατά τα άλλα υγιείς, καθώς και εκείνοι που ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, συνιστούν σε όλα τα άτομα ηλικίας 5 ετών και άνω να λαμβάνουν ένα ενημερωμένο ενισχυτικό εμβόλιο COVID-19 για προστασία από την εξασθένηση της ανοσίας από τα εμβόλια. Τα άτομα δικαιούνται ενίσχυση εάν έχουν λάβει την πλήρη κύρια σειρά τους και εάν έχουν περάσει τουλάχιστον δύο μήνες από την τελευταία τους λήψη.

Επειδή η BA.5 είναι τόσο μεταδοτική, οι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι σε επαναμόλυνση από COVID-19, ειδικά αν έχουν περάσει περισσότερες από 90 ημέρες από την προηγούμενη νόσηση. Τέλος, ως επί το πλείστον, οι επαναμολύνσεις είναι πιθανό να είναι λιγότερο σοβαρές από προηγούμενες λοιμώξεις, χάρη στα υψηλότερα επίπεδα ανοσίας, καταλήγουν οι ειδικοί.



Σχετικά Άρθρα