ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συμμόρφωση στις θεραπείες κατά της ψωρίασης

24 September 2021, 09:00

images

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει το 2% ως 4% του γενικού πληθυσμού. Το 20% των ασθενών αυτών παρουσιάζει μέτρια ως σοβαρή μορφή ψωρίασης.

Στα άτομα με ψωρίαση, η μη συμμόρφωση στη θεραπεία είναι καταλυτική για την πορεία της νόσου καθώς διαταράσσεται ο βασικός θεραπευτικός στόχος που είναι οι υφέσεις για όσο το δυνατό μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Απόλυτη και μόνιμη θεραπεία δεν υπάρχει.

Οι ψωριασικές βλάβες είναι αποτέλεσμα πολλαπλασιασμού και παθολογικής διαφοροποίησης των επιδερμικών κερατινοκυττάρων, που προκαλούνται από το ανοσοποιητικό σύστημα και ειδικά από τις ιντερλευκίνες. Αυτή η γνώση χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή νέων βιολογικών παραγόντων (νέο είδος φαρμάκων) που έχουν βελτιώσει τη πρόγνωση της νόσου.

Από την άλλη πλευρά, τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και της σοβαρής νόσησης με COVID-19 έφεραν ανησυχία στους ασθενείς που βρίσκονται υπό βιολογική θεραπεία. Σύμφωνα με τις θέσεις των επίσημων αρχών, και δεδομένου ότι η υπάρχουσα τεχνολογία των εμβολίων αφορά δράση μέσω mRNA, άτομα που είναι με ανοσοκαταστολή πρέπει να εμβολιάζονται έναντι της COVID-19. Ταυτόχρονα όμως είναι χρήσιμο να ενημερώνονται ότι ενδεχομένως η ανοσολογική τους απάντηση να μην είναι ικανοποιητική όπως στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Όμως τα νέα από τα υπάρχοντα εμβόλια είναι καλά για τα άτομα με ανοσοκαταστολή διότι τα εμβόλια βασίζονται είτε σε δράση μέσω mRNA, είτε βασίζονται σε τεχνολογία ιικής αντιγραφής. Δεν είναι εμβόλια με ζώντες εξασθενημένους ιούς. Έτσι συστήνεται σε ασθενείς με ψωρίαση να λάβουν ένα από αυτά τα εμβόλια το συντομότερο δυνατό.

Σχετικά Άρθρα