ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συμβουλές για μία ζωή χωρίς σακχαρώδη διαβήτη

14 Νοεμβρίου 2022, 07:00

images

Η 14η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για το Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Επιλέχθηκε ως ημέρα επειδή είναι η γενέθλιος ημέρα του Frederick Banding ο οποίος -σε συνεργασία με τον Charles Best- συνέλαβαν την ιδέα που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης τον Οκτώβριο του 1921. 

Ο διαβήτης είναι ένα χρονίως εξελισσόμενο μεταβολικό νόσημα με πολυπαραγοντικό υπόστρωμα που χαρακτηρίζεται από υψηλό σάκχαρο στο αίμα, αντίσταση στην ινσουλίνη και έλλειψη ινσουλίνης. Ταξινομείται αιτιολογικά σε 4 κατηγορίες αλλά δύο είναι οι συχνότερες μορφές του:

Ο ΣΔ τύπου 1 όπου δεν παράγεται ινσουλίνη λόγω αυτοάνοσης καταστροφής των β-κυττάρων  του παγκρέατος. Εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά και νέους ενήλικες και ο ΣΔ τύπου 2 όπου υπάρχει αντίσταση στην ινσουλίνη και σχετική έλλειψη της. Κύρια αιτία του, αποτελεί η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή. Αποτελεί τη συχνότερη μορφή ΣΔ και εμφανίζεται κυρίως σε ενήλικες.

Η μη ικανοποιητική ρύθμιση του ΣΔ οδηγεί σε μακροχρόνιες επιπλοκές (με σοβαρότερες αυτές από το καρδιαγγειακό) οι οποίες είναι:

-Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια που δύναται να οδηγήσει σε τύφλωση,

-η διαβητική νεφροπάθεια που δύναται να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και αιμοκάθαρση

-η περιφερική αγγειοπάθεια και νευροπάθεια που δύναται να οδηγήσουν σε έλκη – λοιμώξεις στα κάτω άκρα (διαβητικό πόδι) και σε ακρωτηριασμό

-καρδιαγγειακά συμβάματα όπως οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια και ισχαιμικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.  

Παγκοσμίως, 537 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και 1 στους 11 διαγιγνώσκεται με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Το 50% αυτών δεν γνωρίζει ότι πάσχει  από διαβήτη και το διαπιστώνει όταν δευτερογενώς παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα υγείας όπως είναι η διαβητική νεφροπάθεια. Τα άτομα με διαβήτη, έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου με το 84% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω με ΣΔ να πεθαίνουν από καρδιαγγειακά αίτια.

Οι καρδιολόγοι συστήνουν:

- Ρύθμισε το σάκχαρό σου.

- Φρόντισε το σωματικό σου βάρος.

- Σταμάτα το κάπνισμα.

- Κατανάλωσε υγιεινές τροφές. 

- Περπάτα καθημερινά για τουλάχιστον 30 λεπτά.

- Μέτρα την αρτηριακή σου πίεση και ρύθμισέ την εάν είναι αυξημένη.

- Έλεγξε τη χοληστερίνη σου ετησίως. 

- Επισκέψου το θεράποντα ιατρό σου τακτικά.


Σχετικά Άρθρα