ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στρατηγικό σχέδιο για την ιλαρά στην Ευρώπη

26 September 2019, 07:40

images

Το πρώτο στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ιλαράς έβαλε σε εφαρμογή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στην Ευρώπη.

Ο στόχος του οργανισμού είναι να βρεθούν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι που θα διατεθούν σωστά ώστε να αναχαιτιστεί η πορεία της ιλαράς στην Ευρώπη.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς απαράδεκτοι για πολιτισμένες χώρες τον 21ο αιώνα.

Από τον Αύγουστο του 2018 ως τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους αναφέρθηκαν συνολικά 120.000 κρούσματα της νόσου, αριθμός που διαμορφώνει αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας!

Μάλιστα, από τις 53 χώρες που ανήκουν στον ΠΟΥ Ευρώπης, οι 48 ανέφεραν κρούσματα.

Ο ΠΟΥ βάσει των στοιχείων αυτών, παύει να θεωρεί τη Βρετανία, την Ελλάδα, την Τσεχία και την Αλβανία χώρες όπου η ασθένεια έχει «εξαλειφθεί».

Συγκεκριμένα, στη Βρετανία καταγράφηκαν 953 κρούσματα το 2018 (και άλλα 489 από την 1η Ιανουαρίου 2019), στην Ελλάδα 2.193 (και 28 μέχρι στιγμής φέτος), στην Αλβανία 1.466 (και 475 φέτος) και στην Τσεχία 217 το 2018 (και 569 φέτος).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου και ο εμβολιασμός αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα δηλωθέντα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα για το πρώτο εξάμηνο του 2019, τα 18 (64,3%) ήταν ανεμβολίαστα, ενώ τα υπόλοιπα 6 (21,4%) είχαν ιστορικό ατελούς εμβολιασμού (μία μόνο δόση). Και δεδομένου ότι οι επιδημίες δεν έχουν σύνορα ειδικά σε χώρες που είναι όμορες, ο κώδωνας του κινδύνου κρούεται και στην Κύπρο.

Το στρατηγικό σχέδιο που τέθηκε την Τρίτη σε ισχύ, αποτελεί το έναυσμα για την επιτάχυνση των παρεμβάσεων σε χώρες που έχουν πληγεί από ιλαρά και βρίσκονται σε κίνδυνο καθώς, εκτιμάται ότι οι μηχανισμοί απόκρισης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν επαρκούν για τον έλεγχο επιδημιών ιλαράς.

Το σχέδιο του ΠΟΥ Ευρώπης καλύπτει την περίοδο ως και τον Δεκέμβριο του 2020 και θα αναθεωρηθεί, στην περίπτωση που κριθεί ότι είναι απαραίτητο.

Περιλαμβάνει: Έλεγχο των εστιών εκδήλωσης της νόσου, ασφαλή φροντίδα των ασθενών, ενίσχυση της επάρκειας εμβολίων, αύξηση της ετοιμότητας, μείωση του κινδύνου και επανεξέταση της αντίδρασης.

Πηγή: WHO (ΠΟΥ)

Σχετικά Άρθρα