ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στόχος για το 2022: Διακοπή καπνίσματος

09 Ιανουαρίου 2022, 08:00

images

Πολλοί είναι οι καπνιστές που αποφασίζουν ότι από το νέο έτος θα διακόψουν την ανθυγιεινή τους συνήθεια. Είναι ένας στόχος που τίθεται συχνά στην αρχή της νέας χρονιάς, στην πορεία όμως και επί του πρακτέου, μοιάζει ακατόρθωτος. Ωστόσο, οι ειδικοί είναι εδώ για να τούς πείσουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν.

«Περισσότερο από το 70% των καπνιστών θέλει να κόψει το κάπνισμα και το 40% θα κάνει μια προσπάθεια φέτος, αλλά μόνο ένα ποσοστό μεταξύ 4% και 7% μπορεί να το κόψει χωρίς υποστήριξη», δήλωσε η Jennifer Folkenroth διευθύντρια των προγραμμάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα στην Αμερικανική Ένωση Πνευμονολόγων.

«Οι καπνιστές και οι χρήστες καπνού που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα θα πρέπει να κάνουν ένα πλάνο για να επιτύχουν, όπως να ορίσουν ημερομηνία διακοπής, να κατανοήσουν τους παράγοντες που προκαλούν το κάπνισμα, να μιλήσουν με έναν γιατρό για τα φάρμακα διακοπής του καπνίσματος και να βρουν υποστήριξη μέσω της οικογένειας, των φίλων και των προγραμμάτων διακοπής», πρότεινε.

Η Ένωση Πνευμονολόγων προσφέρει πολλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε προσηλωμένοι στο στόχο σας:

-Μάθετε από τις προηγούμενες εμπειρίες σας. Εάν έχετε προσπαθήσει να σταματήσετε το κάπνισμα στο παρελθόν, σκεφτείτε τι σας βοήθησε τότε και τι θα κάνετε διαφορετικά αυτή τη φορά.

-Μην ξεκινήσετε αυτό το δύσκολο ταξίδι μόνοι σας. Η εγγραφή σε ένα πρόγραμμα όπως το πρόγραμμα Freedom From Smoking της Αμερικανικής Ένωσης Πνευμόνων μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας κατά περίπου 50%. Ζητήστε από τους φίλους και την οικογένειά σας πρόσθετη υποστήριξη για να σας βοηθήσουν.

-Μιλήστε με τον γιατρό σας. Ρωτήστε για τα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος, τα οποία μπορούν να διπλασιάσουν τις πιθανότητες επιτυχίας. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες και να χρησιμοποιείτε τα φάρμακα για όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Ποτέ δεν είναι αργά να διακόψετε το κάπνισμα, βελτιώνοντας τη διάρκεια και την ποιότητα της ζωής σας, εξοικονομώντας χρήματα και πιθανώς εμπνέοντας άλλους!


Σχετικά Άρθρα