ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στη δίνη κορωνοϊού και στρεπτόκοκκου η δυτική Ευρώπη

09 Δεκεμβρίου 2022, 07:00

images

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκε να φοράει ξανά μάσκα εξηγώντας σε αυτούς που τον ρώτησαν ότι η «επιστροφή στη συνήθεια αυτή, σε εθελοντική βάση είναι απαραίτητη», επειδή σημειώνεται πάλι αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Την ίδια ώρα στη Βρετανία, η μακάβρια λίστα με τα παιδιά που κατέληξαν από στρεπτόκοκκο Α, αριθμεί από χθες 15.

«Ακολουθώ τις συστάσεις του υπουργού μου», δήλωσε ο Μακρόν έχοντας δίπλα του τον Υπουργό Υγείας της Γαλλίας, Φρανσουά Μπρον, που φορούσε επίσης μάσκα, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού κοντά στο Πουατιέ, στην κεντροδυτική Γαλλία.

Και συνέχισε: «Απέναντι στην άνοδο των κρουσμάτων της επιδημίας, νομίζω ότι είναι καλό να δίνουμε το παράδειγμα γιατί δεν θέλουμε να επανέλθουμε αναγκαστικά σε γενικευμένες υποχρεώσεις». Η πανδημία έχει προκαλέσει τον θάνατο 158.000 και πλέον ανθρώπων στη Γαλλία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και περισσότερων από 6,6 εκατομμυρίων παγκοσμίως.

Τοπική επιδημία στρεπτόκοκκου στα βρετανικά σχολεία

Τα 15 έχει φτάσει ο αριθμός των παιδιών που έχουν χάσει τη ζωή τους από στρεπτόκοκκο Α στη Βρετανία. Η εξάπλωση του βακτηρίου στη χώρα είναι ραγδαία με πολλούς γονείς να φοβούνται ακόμα και να στείλουν τα παιδιά τους σε σχολεία που έχουν εμφανίσει κρούσματα.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα του βρετανικού υπουργείου Υγείας, 13 παιδιά κάτω των 15 ετών έχουν καταλήξει από το Σεπτέμβριο ύστερα από μόλυνση. Οι άλλοι δύο νέοι θάνατοι καταγράφηκαν σε Μπέλφαστ και Ουαλία.

Η "παιδική ασθένεια" οστρακιά την οποία προκαλεί ο στρεπτόκοκκος Α, εμφανίζεται με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Μεταξύ αυτών, μέσα σε 12 με 48 ώρες εμφανίζεται και ένα εξάνθημα που ξεκινά από το στήθος και το στομάχι και στη συνέχεια εξαπλώνεται. Επίσης εμφανίζονται μικρά εξογκώματα στη γλώσσα, η οποία κοκκινίζει περισσότερο από το συνηθισμένο και γι’ αυτό αποκαλείται «γλώσσα φράουλα».

Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, είχαν καταγραφεί 901 κρούσματα οστρακιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο, αριθμός που είναι ήδη δέκα φορές υψηλότερος από την αντίστοιχη περίοδο το 2021. Γι’ αυτό και οι υγειονομικές αρχές κάνουν λόγο για έξαρση του ιού και έτσι έχουν σημάνει συναγερμό καλώντας γονείς και δασκάλους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να παρακολουθούν τα παιδιά για ύποπτα συμπτώματα.

Οι επιστήμονες αποδίδουν την έξαρση του στρεπτόκοκκου κυρίως στις επιπτώσεις της καραντίνας που προκάλεσε η πανδημία καθώς έχει αποδυναμωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα ευαίσθητων οργανισμών και έχει βοηθήσει στην εξάπλωση κοινών ιών όπως αυτού της γρίπης.


Σχετικά Άρθρα