ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στα εμβολιαστικά κέντρα χωρίς ραντεβού στη Βρετανία και έγκριση νέου εμβολίου

02 Νοεμβρίου 2021, 16:00

images

Τη δυνατότητα να λάβουν ενισχυτική δόση εμβολίου προσερχόμενοι χωρίς ραντεβού σε κάποιο από τα κέντρα εμβολιασμού, θα έχουν οι κάτοικοι της Μεγάλης Βρετανίας, με το Εθνικό Σύστημα Υγείας των χώρας (NHS) να καταβάλει ύστατη προσπάθεια προετοιμασίας ενόψει του τρίτου πανδημικού χειμώνα. Εν τω μεταξύ, η Ινδονησία έγινε χθες η πρώτη χώρα που ενέκρινε το εμβόλιο της Novavax, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρίας. Το εν λόγω εμβόλιο θα παράγεται από το Serum Institute of India (SII) και η εμπορική του ονομασία θα είναι Covovax.

Το εμβόλιο αυτό χρησιμοποιεί μια διαφορετική τεχνολογία από εκείνες των υπόλοιπων εμβολίων. Συγκεκριμένα πρόκειται για «εμβόλιο υπομονάδας», όπως είναι η επιστημονική ονομασία, το οποίο παρασκευάζεται με βάση πρωτεΐνη που προκαλεί ανοσοαπόκριση, χωρίς ιό. Μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που διευκολύνει τη διανομή του κυρίως σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

«Αυτή η πρώτη έγκριση του εμβολίου της Novavax κατά της COVID-19 δείχνει τη δέσμευσή μας για δίκαιη παγκόσμια πρόσβαση, και θα καλύψει μια ζωτική ανάγκη για την Ινδονησία, η οποία ως η τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο συνεχίζει να εργάζεται προκειμένου να παρέχει αρκετά εμβόλια στον πληθυσμό της», αναφέρει σε μια ανακοίνωση ο Στάνλεϊ Έρκ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας. Η Novavax ανακοίνωσε επίσης ότι κατέθεσε αίτηση για χορήγηση άδειας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και στον Καναδά.

Η Μεγάλη Βρετανία προετοιμάζεται για τα χειρότερα

Οι επιλέξιμοι για ενισχυτική δόση που έχουν κάνει τη δεύτερη δόση πριν από τουλάχιστον έξι μήνες, μπορούν από χθες να μεταβαίνουν σε ένα από τα εκατοντάδες walk-in σημεία εμβολιασμών της Βρετανίας για να κάνουν την τρίτη δόση. «Το προσωπικό του NHS διευκολύνει όσους θέλουν να λάβουν ενισχυτική δόση και από σήμερα, όλοι μπορούν να βρουν το πιο κοντινό σε αυτούς σημείο και να σπεύσουν χωρίς καθυστερήσεις να εμβολιαστούν» ανέφερε η αναπληρώτρια επικεφαλής του εμβολιαστικού προγράμματος του NHS, Δρ Nikki Kanani.

Σύμφωνα με το NHS, περισσότεροι από 6 εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας έχουν λάβει ενισχυτική (τρίτη) δόση. Συνολικά, εννέα ομάδες είναι αυτές που έχουν επιλεγεί σε πρώτη φάση για τη χορήγησή της, μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι άνω των 50 ετών, οι εξαιρετικά ευάλωτοι ή ανοσοκατεσταλμένοι, οι εργαζόμενοι στο NHS, οι εργαζόμενοι σε δομές κοινωνικής πρόνοιας και οι ένοικοι οίκων ευγηρίας. Τα τελευταία στοιχεία από το υπουργείο Υγείας δείχνουν ότι 7.925.851 άτομα σε όλη τη χώρα έχουν κάνει αναμνηστική ή τρίτη δόση – περίπου το 13,8% του εμβολιασμένου πληθυσμού ηλικίας 12 ετών και άνω.

Σχετικά Άρθρα