ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σπάνια τα μακροχρόνια συμπτώματα του COVID-19 στα παιδιά

12 Αυγούστου 2021, 11:30

images

Τα παιδιά με COVID-19 είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από μακροχρόνια συμπτώματα σε σχέση με τους ενήλικες, έδειξε νέα βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Child & Adolescent Health.

Στη μελέτη που διεξήχθη από το King's College του Λονδίνου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με συμπτώματα του COVID-19 συνήθως άρχισαν να αναρρώνουν μετά από έξι ημέρες, ενώ μόνο το 4,4% αυτών των παιδιών εξακολουθούν να εμφανίζουν συμπτώματα μετά από τέσσερις εβδομάδες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που αναφέρθηκαν από γονείς και φροντιστές μέσω της εφαρμογής ZOE COVID Study. Η μελέτη προσφέρει την πρώτη λεπτομερή εικόνα για τα συμπτώματα της νόσου COVID-19 σε παιδιά σχολικής ηλικίας και παρέχει διαβεβαίωση ότι τα μακροπρόθεσμα συμπτώματα είναι σπάνια.

Η καθηγήτρια Emma Duncan, επικεφαλής και ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, από το King's College του Λονδίνου δήλωσε: «Είναι καθησυχαστικό ότι ο αριθμός των παιδιών που βιώνουν μακροχρόνια συμπτώματα COVID-19 είναι χαμηλός. Παρ 'όλα αυτά, ένας μικρός αριθμός παιδιών αντιμετωπίζει μακροχρόνια ασθένεια με τον COVID-19 και η μελέτη επικυρώνει τις εμπειρίες αυτών των παιδιών και των οικογενειών τους».

Τα συμπτώματα διαρκούν κατά μέσο όρο έξι ημέρες

Τα δεδομένα που χρησιμοποίησαν ερευνητές αφορούσαν πάνω από 250.000 παιδιά του Ηνωμένου Βασιλείου ηλικιών πέντε έως 17 ετών. Για τη μέτρηση της διάρκειας των συμπτωμάτων του COVID-19 σε παιδιά, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε αναφορές που συλλέχθηκαν μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου 2020 και 22 Φεβρουαρίου 2021. Περίπου 1.734 παιδιά ανέπτυξαν συμπτώματα COVID-19 και έλαβαν θετικό αποτέλεσμα δοκιμής PCR κοντά στην εμφάνιση των συμπτωμάτων, με τα συμπτώματά τους να αναφέρονται τακτικά μέχρι να είναι και πάλι υγιείς.

Οι ερευνητές στη συνέχεια αξιολόγησαν με ακρίβεια αυτά τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της νόσου. Συνολικά, αυτά τα παιδιά ήταν άρρωστα για μέσο όρο έξι ημερών και παρουσίασαν κατά μέσο όρο τρία συμπτώματα την πρώτη εβδομάδα της ασθένειας.

Τα περισσότερα παιδιά ανάρρωσαν από την ασθένεια μέσα σε τέσσερις εβδομάδες, με μόνο ένα μικρό αριθμό (77 από τα 1.734) να εξακολουθούν να εμφανίζουν συμπτώματα μετά από ένα μήνα. Κατά μέσο όρο, αυτά τα παιδιά είχαν μόνο δύο συμπτώματα που παρέμεναν μετά από τέσσερις εβδομάδες. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα που βιώνουν τα παιδιά με μακροχρόνια ασθένεια ήταν η κόπωση. 65 από τα 77 παιδιά αναφέρθηκαν με κόπωση κάποια στιγμή στην ασθένειά τους που ήταν το πιο επίμονο σύμπτωμα.

Ο πονοκέφαλος και η απώλεια της όσφρησης ήταν επίσης συχνές (κάθε σύμπτωμα βίωσαν 60 από τα 79 παιδιά σε κάποια φάση κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους). Ωστόσο, ο πονοκέφαλος ήταν πιο συχνός στις αρχές της ασθένειας, ενώ η απώλεια της όσφρησης έτεινε να εμφανίζεται αργότερα και να επιμένει περισσότερο.

Από τα 1.379 παιδιά που εμφάνισαν συμπτώματα τουλάχιστον δύο μήνες πριν από το τέλος της περιόδου μελέτης (στις ή πριν από τις 29 Δεκεμβρίου 2020), λιγότερο από το 2% παρουσίασαν συμπτώματα για περισσότερο από οκτώ εβδομάδες.

Τα μεγαλύτερα παιδιά ήταν συνήθως άρρωστα για περισσότερο απ’ ότι τα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (μέση διάρκεια ασθένειας επτά ημέρες σε παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών σε σύγκριση με πέντε ημέρες σε παιδιά ηλικίας πέντε έως 11 ετών).

Τα μεγαλύτερα παιδιά ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν συμπτώματα μετά από τέσσερις εβδομάδες από τα μικρότερα παιδιά (59 από τα 1.146 παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών σε σύγκριση με τα 18 από τα 588 παιδιά ηλικίας πέντε έως 11 ετών), αλλά δεν υπήρξε διαφορά στον αριθμό των παιδιών ο οποίος είχε ακόμη συμπτώματα μετά από οκτώ εβδομάδες.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης τα παιδιά που βρέθηκαν αρνητικά στον COVID-19, τα οποία μπορεί να είχαν άλλες παιδικές ασθένειες, όπως κρυολογήματα και γρίπη. Για να το κάνουν αυτό, επέλεξαν τυχαία μια ομάδα παιδιών που ταιριάζουν με την ηλικία και το φύλο με συμπτώματα που αναφέρθηκαν μέσω της εφαρμογής και τα οποία δοκιμάστηκαν ταυτόχρονα με τα θετικά παιδιά.

Τα παιδιά με COVID-19 ήταν άρρωστα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με παιδιά με άλλες ασθένειες που βρέθηκαν αρνητικά στον COVID-19 και ήταν πιο πιθανό να αρρωστήσουν για περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες με COVID-19. Ωστόσο, σε τέσσερις εβδομάδες, ο μικρός αριθμός παιδιών με άλλες ασθένειες έτεινε να έχει περισσότερα συμπτώματα από εκείνα που ήταν άρρωστα με COVID-19 (κατά μέσο όρο πέντε συμπτώματα στην ομάδα με COVID-αρνητικά σε σύγκριση με δύο συμπτώματα στην ομάδα με θετικό COVID).

Ο Δρ Michael Absoud, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και Σύμβουλος & Ανώτερος Λέκτορας στο King's College του Λονδίνου δήλωσε: «Τα δεδομένα υπογραμμίζουν ότι άλλες ασθένειες, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη, μπορούν επίσης να έχουν παρατεταμένα συμπτώματα στα παιδιά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι ο επιπολασμός αυτών των ασθενειών είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς θα χαλαρώσουν τα μέτρα φυσικής αποστασιοποίησης που εφαρμόζονται για την πρόληψη της εξάπλωσης του COVID-19. Όλα τα παιδιά που έχουν επίμονα συμπτώματα - από οποιαδήποτε ασθένεια - χρειάζονται έγκαιρη διάγνωση και περίθαλψη και εκπαίδευση, για να τους δοθεί η δυνατότητα να βρουν την ατομική τους πορεία προς την ανάρρωση».

Σχετικά Άρθρα