ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σοκ από το θάνατο 5 ατόμων λόγω ηλεκτρονικού τσιγάρου

09 September 2019, 07:23

images

Το γύρο του κόσμου έκανε χθες η είδηση για τη σύσταση απαγόρευσης στη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου μετά και το πέμπτο μέσα σε λίγες εβδομάδες θανατηφόρο περιστατικό στις ΗΠΑ.

Τα θύματα κατέληξαν από σοβαρή πνευμονική νόσο που αποδίδεται στη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες υγείας του Λος Άντζελες.

Ο 55χρονος, του οποίου τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη δωθεί στη δημοσιότητα και αποτελεί το τελευταίο θύμα, ζούσε στην Καλιφόρνια και είχε χρόνιο πρόβλημα υγείας.

Οι αρμόδιοι προειδοποιούν για τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και προειδοποιούν για τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσηση και περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια και έμετο.

Ο θάνατος του 55χρονου ήταν μια από τις 12 περιπτώσεις ανθρώπων στο Λος Άντζελες στις οποίες μια σοβαρή πνευμονική νόσος συνδέεται με το άτμισμα, δήλωσε ο Muntu Davis, αρμόδιος για την προστασία και την προαγωγή της δημόσιας υγείας στην Πολιτεία αυτή.

«Η σύσταση μας … είναι ότι αν δεν χρειάζεται να ατμίσετε, μην το κάνετε τώρα.  Υπάρχουν πραγματικά πολλά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες που χρειάζεται να συγκεντρώσουμε», δήλωσε ο Davis κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Θάνατοι έχουν καταγραφεί και στο Ιλλινόις, την Ιντιάνα, τη Μινεσότα και το Όρεγκον, σύμφωνα με τα αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Επιπλέον, ο οργανισμός εξετάζει 450 περιπτώσεις πνευμονικής νόσου σε 33 πολιτείες που μπορεί να έχουν προκληθεί από τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Όπως σχολίασε στο YgeiaWatch ο καρδιολόγος Νικόλαος Σμυρνιούδης, «η προσδοκία ότι το άτμισμα αποτελεί μια ασφαλή εναλλακτική του καπνίσματος, αποδεικνύεται όχι μόνο ψευδαίσθηση αλλά και επικίνδυνη πρακτική. Η μόνη ασφαλής λύση είναι η διακοπή του καπνίσματος. Εξάλλου, εδώ και καιρό η επιστημονική κοινότητα είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις της για την πολυδιαφημιζόμενη νέα συνήθεια τονίζοντας ότι δεν έχει περάσει αρκετός χρόνος για να φανούν οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία των χρηστών».

Σχετικά Άρθρα