ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σιδηροπενική αναιμία: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

20 Αυγούστου 2023, 09:00

images

Η επίσημη ιστοσελίδα του βρετανικού οργανισμού υγείας (NHS) αναφέρει ότι τα αίτια της σιδηροπενικής αναιμίας ποικίλλουν. Ειδικά στις γυναίκες, η έντονη εμμηνόρροια, που ισοδυναμεί με μεγάλη απώλεια αίματος ή μια εγκυμοσύνη είναι οι συνήθεις λόγοι που προκαλούν έλλειψη σιδήρου. Στην εγκυμοσύνη, ο κυριότερος παράγοντας που οδηγεί σε αναιμία είναι η διατροφή, που συχνά είναι «φτωχή» σε σίδηρο. Στους άντρες που παρουσιάζουν έλλειψη σιδήρου το πρόβλημα αποδίδεται σε παθήσεις όπως έλκος στομάχου, φλεγμονή στο έντερο και οι αιμορροΐδες.

Τα συνήθη συμπτώματα που δείχνουν ότι έχουμε έλλειψη σιδήρου είναι η αίσθηση κόπωσης και έλλειψη ενέργειας, το εύκολο λαχάνιασμα, το αίσθημα παλμών και η ωχρότητα στην επιδερμίδα.

Η εξέταση αίματος μπορεί να επιβεβαιώσει το πρόβλημα καθώς δείχνει τα επίπεδα του σιδήρου στο αίμα. Αν τα επίπεδα σιδήρου είναι χαμηλά, πιθανότατα και τα επίπεδα φερριτίνης θα είναι χαμηλά. Η αιμοσφαιρίνη επίσης είναι μειωμένη στο αίμα όταν έχουμε έλλειψη σιδήρου, ενώ και η συνολική μάζα των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι μικρότερη από την φυσιολογική στην αναιμία.

Εάν διαπιστωθεί σιδηροπενία, είναι πιθανό ο γιατρός να σας συστήσει συμπληρώματα σιδήρου. Συνήθως, η αγωγή διαρκεί περί τους 6 μήνες, ωστόσο ενδέχεται να πάρετε τα συμπληρώματα για λιγότερο ή περισσότερο χρονικό διάστημα, ανάλογα με το μέγεθος της έλλειψης που παρουσιάζετε.

Αυτά τα συμπληρώματα, όπως και άλλα φαρμακευτικά προϊόντα, ενδέχεται να έχουν παρενέργειες. Μπορεί να εκδηλώσετε διάρροια ή κοιλιακό πόνο, ωστόσο είναι σημαντικό να συνεχίσετε τη λήψη τους. Για να αποφύγετε τις παρενέργειες και να εξασφαλίσετε καλύτερη απορρόφηση, είναι προτιμότερο να καταναλώνετε τα συμπληρώματα πριν ή μετά το γεύμα σας, ενώ κι ένα ποτήρι φυσικού χυμού πορτοκάλι θα λειτουργήσει βοηθητικά λόγω της βιταμίνης C που περιέχει.


Σχετικά Άρθρα