ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σήμερα η απόφαση του ΕΜΑ για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca

18 Μαρτίου 2021, 07:00

images

Σήμερα συνεδριάζουν πάλι οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για να αποφανθούν περί της συνέχισης ή όχι στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca. Αλλά ο αναπληρωτής αρχίατρος της Μεγάλης Βρετανίας, Τζόναθαν Βαν-Ταμ διαμήνυσε από χθες ότι υπάρχουν «πολλές, καθησυχαστικές αποδείξεις που δείχνουν ότι δεν συντρέχει αυξημένος κίνδυνος για εμφάνιση θρόμβων από το εμβόλιο».

«Στο παρασκήνιο γίνεται πολλή δουλειά για να δούμε αν υπάρχει κάποια σχέση του εμβολίου με αυτό που αποκαλούμε θρομβοεμβολικά επεισόδια», τόνισε ο Βαν-Ταμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Και τώρα εμφανίζονται πολλές αποδείξεις που είναι καθησυχαστικές», ότι δεν υπάρχει κάποια ένδειξη αυξημένου κινδύνου.

«Αναμένω, χωρίς να θέλω να προκαταβάλω τα ευρήματά τους, ότι αυτά θα είναι τα τελικά συμπεράσματα του ΕΜΑ και του MHRA», του βρετανικού οργανισμού φαρμάκων, σημείωσε ο Βαν-Ταμ.

Αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων και συνιστά την συνέχιση των εμβολιασμών. Η Επιτροπή «αξιολογεί προσεκτικά τα δεδομένα ασφαλείας για το εμβόλιο της AstraZeneca. Όταν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα κοινοποιήσει αμέσως τα ευρήματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση αυτού του εμβολίου ανεστάλη προληπτικά από χώρες που ανησυχούν για πιθανές παρενέργειες, ειδικά μετά την ανακοίνωση της AstraZeneca, ότι έχουν σημειωθεί  37 περιστατικά θρόμβωσης σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών και την Κύπρο αλλά όχι η Ελλάδα που συνεχίζει μέχρι σήμερα κανονικά να το χορηγεί.

Και μάλιστα χθες προστέθηκαν νέες χώρες που ανέστειλαν μέχρι να αποφανθεί ο ΕΜΑ τη χορήγηση του εμβολίου (συνολικά 19). Η Σουηδία και η Λετονία είναι οι τελευταίες χώρες που «παγώνουν» τον εμβολιασμό με AstraZeneca. Είχαν προηγηθεί η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Βουλγαρία, η Νορβηγία, η Κύπρος, η Δανία, το Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Ισλανδία και η Σλοβενία.

Η Νορβηγία ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα τον θάνατο μιας υγειονομικού ηλικίας κάτω των 50 ετών από εγκεφαλική αιμορραγία. Διακομίσθηκε σε νοσοκομείο περίπου μία εβδομάδα, αφού της χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca. Παρά την πρωτοφανή αυτή κινητοποίηση, υπό τον φόβο θρομβώσεων σε κάποιους από τους ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων επανέλαβε την βεβαιότητά του για την ασφάλεια του εμβολίου.

Σχετικά Άρθρα