ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σημαντικό το συστατικό μαγγάνιο στην διατροφή της εγκύου

25 Αυγούστου 2020, 16:00

images

Οι γυναίκες που στα αρχικά στάδια της κύησης έχουν χαμηλά επίπεδα μαγγανίου στον οργανισμό τους έχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης προεκλαμψίας. Αυτό αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύεται στο Epidemiology από τους ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.  

Η προεκλαμψία εκδηλώνεται στο 2%-8% των κυήσεων παγκοσμίως, και σχετίζεται με την υπέρταση στην μέλλουσα μητέρα. Είναι δυνατόν δε να προκαλέσει οργανική ανεπάρκεια , πρόωρο τοκετό και θνησιγένεια. Παράγοντες κινδύνου θεωρούνται η παχυσαρκία, ο διαβήτης και το οικογενειακό ιστορικό προεκλαμψίας.

Επιδημιολογικά δεδομένα της προηγούμενης 20ετίας είχαν δείξει ότι οι γυναίκες με προεκλαμψία είχαν συνήθως χαμηλότερα επίπεδα μαγγανίου στον οργανισμό τους συγκριτικά με εκείνες που δεν έχουν εκδηλώσει προεκλαμψία.

"Τα ευρήματά μας σχετίζονται με τα παλαιότερα στοιχεία και δεδομένου ότι η προεκλαμψία εμφανίζει αυξητική τάση χρειαζόμαστε αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψής της", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Tiange Liu, αναλυτής δεδομένων στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg.

Η μελέτη έγινε σε δείγμα περισσοτέρων από 1.000 γυναικών από τη μελέτη Boston Birth Cohort και όπως διαπίστωσαν, τα επίπεδα του μαγγανίου στα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν μετρήθηκαν αμέσως μετά τον τοκετό, έτειναν να είναι χαμηλότερα στις γυναίκες που είχαν εκδηλώσει προεκλαμψία.

Παράλληλα μελέτησαν δεδομένα από τη μελέτη Project Viva (1999-2002) που εστίαζε στη σχέση επιπέδων μαγγανίου στο αίμα κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης και της προεκλαμψίας. Τότε είχαν συμπεριλιφθεί δεδομένα από 1.312 γυναίκες, εκ των οποίων οι 48 (3,7%) είχαν εκδηλώσει προεκλαμψία. 

Το μαγγάνιο εμπεριέχεται σε πολλές τροφές, όπως τα μύδια, το καστανό ρύζι, οι γλυκοπατάτες, το κουκουνάρι και το σπανάκι. Παρότι η μελέτη δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί από άλλες, πιο εκτεταμένες, δεν είναι δύσκολο ή κακό μία έγκυος μαζί με την παρακολούθηση της πίεσής της και την σωστή διατροφή, να συμπεριλάβει στο διαιτολόγιό της και αυτά τα τρόφιμα.


Σχετικά Άρθρα