ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σημαντική μείωση της σωματικής δραστηριότητας στα παιδιά

29 Ιουλίου 2022, 07:00

images

Περισσότερα από δύο χρόνια μετά την αρχή της πανδημίας και την πρώτη καραντίνα, είναι γεγονός ότι απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για να επιστρέψουν τα παιδιά σε προ-πανδημικά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Eρευνητές από το University College του Δουβλίνου εξέτασαν περισσότερες από 1.000 πηγές δεδομένων που περιγράφουν λεπτομερώς τις αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών και των εφήβων κατά τη διάρκεια του lockdown. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε από την JAMA Pediatrics, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «έχει σημειωθεί σημαντική μείωση της σωματικής δραστηριότητας».

«Δυστυχώς, τα επίπεδα σωματικής αδράνειας που έχουν δημιουργηθεί πρόσφατα θα είναι δύσκολο να αλλάξουν», σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης. «Η σταδιακή άρση των περιορισμών στη δημόσια υγεία πιθανότατα θα είναι ανεπαρκής για να διευκολύνει την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας των παιδιών και των εφήβων».

Ο Δρ Ilan Shapiro, επικεφαλής και υπεύθυνος ιατρικών υποθέσεων της AltaMed Health Services στο Λος Άντζελες, δήλωσε ότι οι γονείς έμαθαν πολλά για το τι χρειάζονται τα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Ως γονείς, μαθαίνουμε πώς να εξυπηρετούμε καλύτερα τα παιδιά και τα μέλη της οικογένειάς μας για να υποστηρίξουμε ζητήματα όπως η διαχείριση βάρους και η θεραπεία των πληγών ψυχικής υγείας της πανδημίας»... Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι γονείς πρέπει να ελέγξουν την ιατρική κατάσταση των παιδιών τους μετά την πανδημία.

«Εάν υπάρχει οποιοδήποτε ιατρικό πρόβλημα, όπως αλλαγή συμπεριφοράς ή υπερβολική αύξηση βάρους, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τον γιατρό του παιδιού για να δει εάν μπορεί να βελτιωθεί με ιατρική παρέμβαση», είπε. «Πρέπει να βρούμε μονοπάτια ανάκαμψης για τη νεολαία μας.

Το άλλο κομμάτι είναι η ψυχική υγεία. Πρέπει να καταλάβουμε πώς μπορούμε να σχετιζόμαστε με τα παιδιά μας, να τρώμε υγιεινά και να είμαστε σωματικά δραστήριοι μαζί τους. Τα παιδιά καταλαβαίνουν περισσότερο από τις πράξεις μας παρά από τα λόγια μας», είπε ο Shapiro.

«Εάν οι γονείς ακολουθούν υγιεινές συνήθειες, όπως η σωστή διατροφή, η αποφυγή ζαχαρούχων ποτών και η μη κατανάλωση φαστ φουντ, τότε αυτό θα ενθαρρύνει πραγματικά την οικοδόμηση υγιεινού τρόπου ζωής στα παιδιά», προσέθεσε.

Ο Δρ Daniel Ganjian, παιδίατρος στο Providence Saint John's Health Center στην Καλιφόρνια, σημείωσε από την πλευρά του ότι μια καλή προσέγγιση για τους γονείς είναι να μετατρέψουν τον χρόνο επί της οθόνης των παιδιών σε χρόνο άσκησης.

«Γίνετε το καλό παράδειγμα», προέτρεψε ο Ganjian. «Μην χρησιμοποιείτε οθόνες όταν είστε μπροστά στα παιδιά σας. Αλλιώς, στέλνετε ένα σιωπηρό μήνυμα ότι η οθόνη είναι πιο σημαντική από το παιδί σας. Δραστηριοποιηθείτε και ξεκινήστε την άσκηση. Τα βράδια, ασκηθείτε κάνοντας μαζί περπάτημα/ποδηλασία/roller skating/κολύμπι.

«Οι οικογενειακές δραστηριότητες επιτρέπουν καλύτερη οικογενειακή δυναμική εκτός από τα οφέλη για την υγεία από την άσκηση», κατέληξε.



Σχετικά Άρθρα