ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σημαντική η σωματική δραστηριότητα στα άτομα με καρκίνο

21 Ιουνίου 2023, 10:00

images

Τρεις μελέτες οι οποίες ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, επικεντρώνονται στη θετική δράση της σωματικής δραστηριότητας στη διατήρηση της υψηλής ποιότητα ζωής των ογκολογικών ασθενών.

Το απόφθεγμα «είσαι ασθενής, χαλάρωσε και ξεκουράσου» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο συνέδριο στο Σικάγο η ογκολόγος Δρ Melissa Hudson, πλέον αντικαθίσταται από το «ξεκίνα την άσκηση, έστω και σταδιακά», όπως δηλαδή 30 λεπτά περπάτημα και ασκήσεις γιόγκα.

Στην πρώτη μελέτη, ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Rochester, αναζήτησαν την πιθανή επίδραση της γιόγκα στη φλεγμονή, καθώς τα αυξημένα επίπεδα φλεγμονώδους απόκρισης ενοχοποιούνται για καρκινογένεση και καρκινικές μεταστάσεις. Η έρευνα συμπεριέλαβε 500 ογκολογικούς ασθενείς από τις ΗΠΑ που είχαν λάβει θεραπεία μεταξύ δύο μηνών και πέντε ετών πριν από τη μελέτη, οι οποίοι διακρίθηκαν τυχαία σε μία ομάδα γιόγκα και μια ομάδα παρακολούθησης μαθημάτων αγωγής υγείας για ένα μήνα, δύο φορές την εβδομάδα επί 75 λεπτά η συνεδρία/μάθημα.

Τα αποτελέσματα από μια σειρά αιματολογικών εξετάσεων έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες στην ομάδα της γιόγκα, είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα προφλεγμονωδών δεικτών. Όπως δήλωσε η ερευνητική ομάδα, «οι γιατροί θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο συνταγογράφησης της γιόγκα για τους επιζώντες που εμφανίζουν υψηλά επίπεδα φλεγμονής, κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη χρόνια τοξικότητα και μεγαλύτερο κίνδυνο εξέλιξης, υποτροπής και νέου καρκίνου».

Στη δεύτερη μελέτη από ομάδα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Rochester, ακολουθώντας την ίδια πειραματική διαδικασία σε 173 ασθενείς 60 ετών και άνω, διαπίστωσε ότι η γιόγκα ήταν πιο αποτελεσματική στην ανακούφιση από την κόπωση και στη διατήρηση της ποιότητας ζωής.

Ενώ στη τρίτη μελέτη, με επικεφαλής τη Δρ Jurema Telles de Oliveira Lima από το Instituto de Medicina Integral στη Βραζιλία, μελετώντας στοιχεία για τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας περισσότερων από 2.600 καρκινοπαθών στη Βραζιλία, διαπιστώθηκε ότι οι πιο ενεργοί είχαν σχεδόν κατά 1/5 μικρότερο κίνδυνο θανάτου. Ενώ η καθιστική ζωή συνδέθηκε με μεγαλύτερη θνησιμότητα· μετά από 180 ημέρες, το 74% των ασθενών είχε καταλήξει ενώ το 90% των σωματικά δραστήριων βρίσκονταν εν ζωή.


Σχετικά Άρθρα