ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σημαντική η επάρκεια της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό

23 Ιουλίου 2020, 16:00

images

Χωρίς επαρκή ποσότητα βιταμίνης D, τα οστά μπορεί να γίνουν εύθραυστα και για το λόγο αυτό όσοι έχουν έλλειψη της βιταμίνης αυτής κινδυνεύουν να αναπτύξουν οστεοπόρωση. Η βιταμίνη D όμως, βοηθά επίσης στην κυτταρική ανάπτυξη και έχει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των φλεγμονών στο σώμα. 

Την βιταμίνη D λαμβάνουμε μέσω της κατανάλωσης ιχθυελαίων, αυγών, κρέατος και γαλακτοκομικών. Ωστόσο, η βιταμίνη D αναπτύσσεται στον οργανισμό με την έκθεση του δέρματος στον ήλιο. Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) B με μήκος κύματος 290-320 νανόμετρα διεισδύει στο ακάλυπτο δέρμα και μετατρέπει την δερματική 7-δεϋδροχοληστερόλη σε προβιταμίνη D, η οποία με τη σειρά της γίνεται βιταμίνη D. Αλλά δεν είναι ανάγκη να "ψηνόμαστε" στον ήλιο. Αρκούν 5-30 λεπτά έκθεσης του προσώπου, των χεριών, των ποδιών ή της ράχης στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία επί δύο φορές την εβδομάδα τις ώρες πριν τις 12 το μεσημέρι και μετά τις 5 το απόγευμα. 

Οι αντηλιακές κρέμες πρέπει να γνωρίζουμε ότι εμποδίζουν την σύνθεση της βιταμίνης και ως εκ τούτου είναι σημαντική η ολιγόλεπτη έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό αυτές τις τρεις φορές την εβδομάδα.

Η εξωγενής χορήγηση βιταμίνης D κατά τους χειμερινούς μήνες είναι πολλές φορές απαραίτητη, πρέπει ωστόσο να μην γίνεται κατάχρηση επειδή υπάρχει κίνδυνος υπερβιταμίνωσης. Επίσης, πρέπει να γίνεται με προσοχή σε ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα λόγω κινδύνου δυσμενών αλληλεπιδράσεων.


Σχετικά Άρθρα