ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σημαντική ανακάλυψη για τη θεραπεία της υπερέμεσης κύησης

15 Δεκεμβρίου 2023, 07:00

images

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν γιατί ορισμένες γυναίκες αρρωσταίνουν πάρα πολύ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, φτάνοντας ένα βήμα πιο κοντά σε μια πιθανή θεραπεία. Όπως εξηγούν, τα έμβρυα παράγουν μία ορμόνη που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, γνωστή ως υπερέμεση βαριάς μορφής (HG). Η έκθεση στην ορμόνη GDF15 πριν από την εγκυμοσύνη, θα μπορούσε να αποτελέσει μια νέα θεραπεία.

Ο καθηγητής Sir Stephen O'Rahilly, από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, είπε: «Όσο πιο ευαίσθητη είναι μια μητέρα σε αυτή την ορμόνη, τόσο πιο άρρωστη θα γίνει». Και προσέθεσε: «Αυτό το δεδομένο μάς δίνει μια ιδέα για το πώς θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε να συμβεί αυτό».

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature και στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και ερευνητές από τη Σκωτία, τις ΗΠΑ και τη Σρι Λάνκα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο βαθμός της ασθένειας σχετίζεται με την ποσότητα της ορμόνης που παράγεται στη μήτρα - και την προηγούμενη έκθεση.

Η ερευνητική ομάδα, αφού παρακολούθησε γυναίκες στο Μαιευτήριο Rosie στο Cambridge, αποκάλυψε ότι εκείνες με μια γενετική παραλλαγή που τις έθετε σε μεγαλύτερο κίνδυνο HG είχαν χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης, ενώ οι γυναίκες με τη διαταραχή του αίματος βήτα θαλασσαιμία, η οποία προκαλεί πολύ υψηλά επίπεδα GDF15 πριν εγκυμοσύνη, παρουσίασαν ναυτία ή έμετο σε πολύ μικρό βαθμό.

Η Charlotte Howden, διευθύνουσα σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Pregnancy Sickness Support, η οποία υποστηρίζει γυναίκες με HG, είπε ότι το συγκεκριμένο θέμα της υγείας είχε παραμεληθεί για πάρα πολύ καιρό. Είπε: «Είμαι τόσο ευγνώμων για την αφοσίωση των ερευνητών, γιατί αυτή είναι μια κατάσταση που πραγματικά δεν έγινε ποτέ πρωτοσέλιδο μέχρι τη στιγμή που η πριγκίπισσα της Ουαλίας υπέφερε από αυτήν.

"Δεν ήταν ένας τομέας έρευνας για τον οποίο οι άνθρωποι ενδιαφέρθηκαν πραγματικά. Ήταν απλώς η πρωινή ναυτία - γιατί να μας νοιάζει;".

Σχετικά Άρθρα