ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σε συναγερμό ΠΟΥ και Κομισιόν για τα κρούσματα στην ΕΕ που ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια

30 Οκτωβρίου 2020, 07:00

images

Την ανάγκη για «υπομονή, πειθαρχία και αλληλεγγύη» ώστε να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού επισήμανε η πρόεδρος της Κομισιόν η οποία συμμετέχει στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των 27 κρατών-μελών. Η κυρία Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανέφερε συγκεκριμένα: «Απόψε συζητώ την κατάσταση του COVID-19 με τους ηγέτες της ΕΕ. Οι πολίτες ανησυχούν και έχουν κουραστεί δικαίως. Αλλά χρειαζόμαστε υπομονή, πειθαρχία και αλληλεγγύη, για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση αυτού του ιού. Η Κομισόν εργάζεται σκληρά σε όλες τις πτυχές αυτής της κρίσης». Ένα γενικό lockdown θα πρέπει να είναι το ύστατο μέτρο ως απάντηση στην αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, είπε με την σειρά του ο επικεφαλής του ΠΟΥ Ευρώπης, Χανς Κλούγκε, σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Υγείας των χωρών της περιφέρειας, το βράδυ της Πέμπτης, με αφορμή το γεγονός ότι ξεπεράστηκαν τα 10 εκατομμύρια κρούσματα.

«Γνωρίζουμε ότι τα lockdown, στο εύρος που είδαμε νωρίτερα φέτος, θα μειώσουν την μετάδοση στην κοινότητα και θα δώσουν στο σύστημα υγείας τον απαραίτητο χρόνο για να ανασυγκροτηθεί και να αναβαθμιστεί έτσι ώστε να αντεπεξέλθει στα σοβαρά περιστατικά της COVID-19 και να παρέχει απαραίτητες υπηρεσίες υγείας», ανέφερε. Αλλά, γνωρίζουμε επίσης ότι τα πλήρη lockdown θα αυξήσουν την ζήτηση για υπηρεσίες ψυχικής φροντίδας και θα προκαλέσουν αύξηση στην βία στην οικογένεια ενώ ταυτόχρονα θα μειωθεί η νοσηλεία για χρόνιες παθήσεις, που θα έχει ως αποτέλεσμα πρόωρους θανάτους από αυτές τις παθήσεις.

Ο κ. Κλούγκε αναφέρθηκε στα μαθήματα από την πανδημία μέχρι σήμερα λέγοντας ότι «μπορούμε να αναλάβουμε δράση που κάνει τη διαφορά και σώζει ζωές διατηρώντας την ίδια ώρα τα προς το ζην (των πολιτών)». Κι έδωσε προβλέψεις του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (IHME) του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον σύμφωνα με τις οποίες η συστηματική και γενική χρήση μασκών σε ποσοστό 95% από σήμερα μπορεί να σώσει μέχρι και 266.000 ζωές μέχρι την 1η Φεβρουαρίου στα 53 κράτη μέλη της περιφέρειας της Ευρώπης. 

Τα στοιχεία αυτά, σχολίασε, υποδηλούν επίσης ότι το να ενθαρρύνονται οι πολίτες να εργάζονται από το σπίτι όπου αυτό είναι δυνατό, ο περιορισμός μεγάλων συγκεντρώσεων ανθρώπων και το αναλογικό κλείσιμο χώρων όπου συγκεντρώνονται άνθρωποι μπορεί να βοηθήσει πολύ στη διατήρηση ζωών και βιοπορισμού. Από την άλλη πλευρά, σημείωσε, είμαστε σίγουροι ότι τα παιδιά και οι έφηβοι δεν θεωρούνται ως κύριοι μεταδότες της COVID-19. Γι αυτό, πρόσθεσε, «το κλείσιμο των σχολείων δεν θεωρείται ως ένα αποτελεσματικό, ενιαίο μέτρο και πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί ύστατο μέτρο».

Μαρία Τσιλιμιγκάκη


Σχετικά Άρθρα