ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σε ποια ποσότητα μπορεί το φυλλικό οξύ να προλάβει γενετικές ανωμαλίες

14 Φεβρουαρίου 2023, 07:00

images

Κορυφαίοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η προσθήκη υψηλότερων επιπέδων φυλλικού οξέος στο αλεύρι και το ρύζι, θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα ποσοστά των βρεφών που γεννιούνται με αναπηρία.

Πέρυσι, οι υγειονομικές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισαν να εισαγάγουν νέες οδηγίες που καθιστούν υποχρεωτική για τη βιομηχανία τροφίμων την προσθήκη μιας βιταμίνης που ονομάζεται φυλλικό ή φολικό οξύ, επίσης γνωστή ως Β9, στο αλεύρι σίτου που δεν είναι ολικής αλέσεως. Αυτό σημαίνει ότι όλοι όσοι τρώνε λευκό ψωμί θα προσλάμβαναν περισσότερο από αυτό το συστατικό.

Η βιταμίνη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, βοηθώντας τον εγκέφαλο, το κρανίο και το νωτιαίο μυελό του μωρού να αναπτυχθούν σωστά. Συνιστάται στις γυναίκες να λαμβάνουν καθημερινά συμπλήρωμα Β9 προτού μείνουν έγκυες, αλλά πολλές δεν το κάνουν - κυρίως όσες ανήκουν στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις -, ενώ περίπου οι μισές εγκυμοσύνες δεν είναι προγραμματισμένες.

Αυτό σημαίνει ότι οι εγκυμονούσες διατρέχουν τον κίνδυνο να γεννήσουν μωρά με σοβαρές ανωμαλίες που ονομάζονται ελαττώματα του νευρικού σωλήνα, όπως η δισχιδής ράχη. Αυτές οι καταστάσεις επηρεάζουν περίπου 1 στις 1.000 εγκυμοσύνες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, μια ομάδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι οι αυτές νέες προτάσεις δεν θα βοηθήσουν τις γυναίκες που καταναλώνουν τροφές χωρίς γλουτένη, αλεύρι ολικής αλέσεως ή οποιοδήποτε είδος ρυζιού αντί του ψωμιού.

Λένε επίσης ότι το προτεινόμενο επίπεδο φυλλικού οξέος που προστίθεται είναι πολύ χαμηλό και θα αποτρέψει μόνο το 20% των γενετικών ανωμαλιών, αντί για περίπου 80% (που ισοδυναμεί με 800 μωρά με ελαττώματα του νευρικού σωλήνα) που θα μπορούσε να επιτευχθεί με υψηλότερες δόσεις.

Μία από αυτούς τους επιστήμονες, η Neena Modi, καθηγήτρια νεογνικής ιατρικής στο Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε: «Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουμε ένα ποσοστό εμφάνισης ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα που είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Αυτή δεν είναι μια ασήμαντη συνθήκη. Οδηγεί σε σημαντικές δια βίου επιπλοκές για το μωρό και την οικογένεια».

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προτείνει να προστεθούν 0,25 mg φυλλικού οξέος ανά 100 γραμμάρια αλευριού σίτου που δεν είναι ολικής αλέσεως, αλλά η καθηγήτρια Modi και άλλοι ζητούν να προστεθεί τετραπλάσια ποσότητα - 1 mg ανά 100 γραμμάρια αλεύρου και ρυζιού.

Μια διαβούλευση για το θέμα έκλεισε το Νοέμβριο και οι απαντήσεις αναλύονται επί του παρόντος. Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας στην Αγγλία είπε ότι ένα συμφωνημένο επίπεδο φυλλικού οξέος θα επιβεβαιωθεί "εν ευθέτω χρόνω".



Σχετικά Άρθρα