ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σε καραντίνα μια ολόκληρη πόλη στην Κίνα- Παγκόσμια ανησυχία για τους 17 νεκρούς

23 Ιανουαρίου 2020, 07:00

images

Σε καραντίνα έθεσαν οι κινεζικές αρχές την πόλη Βουχάν, και ανέστειλαν τη λειτουργία όλων των μέσων μεταφοράς. Επιπλέον, ζητήθηκε από όσους διαμένουν στην πόλη να μην φύγουν ενώ το αεροδρόμιο και οι σιδηροδρομικοί σταθμοί θα κλείσουν. Εν τω μεταξύ, μέχρι χθες βράδυ είχαν καταγραφεί 17 θάνατοι και περισσότερα από 540 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα και σε άλλες χώρες, όπως είναι η Ταϊλάνδη, η Κορέα, η Ιαπωνία αλλά και οι ΗΠΑ.

«Η απόφαση του να κηρυχθεί ή όχι »επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας» είναι μια απόφαση που θα ληφθεί με μεγάλη σοβαρότητα και δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή, παρά μόνο όταν λάβω τις διαθέσιμες αποδείξεις», είπε χθες στους δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους. Αλλά έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η απόφαση αυτή θα ληφθεί μάλλον σήμερα!

 Ο 2019-nCoV, όπως ονομάστηκε, είναι ένας νέος κοροναϊός, ο οποίος δεν είχε αναγνωριστεί ξανά σε ανθρώπους. Οι κοροναϊοί ανήκουν σε μία μεγάλη οικογένεια ιών, ωστόσο μόνο έξι (ο συγκεκριμένος είναι ο έβδομος) έχουν αναγνωριστεί ότι προσβάλουν ανθρώπους, ενώ οι υπόλοιποι αφορούν μόνο ζώα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η «πρωτογενής πηγή» είναι από κάποιο ζώο, πιθανώς ένα είδος άγρια; γάτας που ζει στη Κίνα, αλλά πλέον έχει προκληθεί και η μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία στο αναπνευστικό, όπως βήχα και δύσπνοια, αλλά και πυρετό και κάνουν σοβαρές επιπλοκές στο 35% των προσβληθέντων, ενώ των υπόλοιπων η κλινική κατάσταση δεν δημιουργεί ανησυχία και ξεπερνιέται σαν μία βαριά γρίπη.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα