ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

SARS-CoV-2: Προσοχή στις μεταλλάξεις και τα πλαστά αρνητικά τεστ

02 Φεβρουαρίου 2021, 07:00

images

«Δεν έχουμε περάσει στο τρίτο κύμα της πανδημίας, παλεύουμε να ελέγξουμε το δεύτερο. Τρίτο κύμα σημαίνει χιλιάδες κρούσματα και μεγάλη επιβάρυνση στις ΜΕΘ, ανέφερε μιλώντας σε ΜΜΕ ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος». Ακόμη ο κ. Μόσιαλος επεσήμανε ότι «δεν μας ανησυχεί η μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής και ότι υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια, όπως της Pfizer και της Moderna, που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον ιό». Εν τω μεταξύ, η Εuropol ζήτησε την προσοχή των ταξιδιωτών στην πώληση στα αεροδρόμια πλαστών πιστοποιητικών αρνητικών διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό από το οργανωμένο έγκλημα έναντι ως και 300 ευρώ!

Η προειδοποίηση ακολουθεί την σύλληψη πολλών υπόπτων που πωλούσαν τέτοια πλαστά πιστοποιητικά στα αεροδρόμια της Βρετανίας και της Γαλλίας, καθώς και online, με προώθηση μέσω SMS, στην Ισπανία και την Ολλανδία. 

«Είναι πολύ πιθανόν ότι εγκληματίες θα εκμεταλλευθούν την ευκαιρία για την κατασκευή και πώληση πλαστών πιστοποιητικών για διαγνωστικά τεστ για την COVID-19, όσο παραμένουν οι περιορισμοί στα ταξίδια λόγω της πανδημίας», προειδοποιεί η Europol. «Με δεδομένο το εύρος των διαθέσιμων τεχνολογικών μέσων, με τους εκτυπωτές υψηλής ποιότητας και τα ποικίλα λογισμικά, οι πλαστογράφοι είναι ικανοί να κατασκευάσουν πλαστά πιστοποιητικά υψηλής ποιότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας με έδρα την Χάγη. Πριν από 10 ημέρες, ύποπτος για πώληση πλαστών πιστοποιητικών συνελήφθη στο βρετανικό αεροδρόμιο του Λιούτον. Στις αρχές του Νοεμβρίου, η γαλλική αστυνομία συνέλαβε επτά άτομα στο πλαίσιο της εξουδετέρωσης δικτύου διάθεσης πλαστών πιστοποιητικών αρνητικών τεστ για τον κορωνοϊό με την χρησιμοποίηση του ονόματος υπαρκτού εργαστηρίου. Το δίκτυο διέθετε τα πλαστά πιστοποιητικά στο αεροδρόμιο του Παρισιού Ρουασί-Σαρλ-Ντε-Γκολ έναντι 150-300 ευρώ. Στην Ισπανία, η αστυνομία συνέλαβε άνδρα που πωλούσε διαδικτυακά τέτοια πιστοποιητικά έναντι 40 ευρώ και στην Ολλανδία άτομα προωθούσαν τέτοια έγγραφα μέσω SMS.

Γιατί ανησυχεί τον κ. Μόσιαλο περισσότερο η μετάλλαξη της Βρετανίας

Σύμφωνα με τον καθηγητή του London School of Economics «δεν μας ανησυχεί η μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής. Υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια, όπως της Pfizer και της Moderna, που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον ιό. Οι εταιρείες αναπτύσσουν εναλλακτικά εμβόλια για το νέο στέλεχος, όμως θα απαιτηθούν δυο με τρεις μήνες ώστε να είμαστε έτοιμοι, και μετά βεβαίως τίθεται το ζήτημα της παραγωγής του εμβολίου».

«Πιο πολύ με ανησυχεί το βρετανικό στέλεχος. Αν γίνει διασπορά θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα το επόμενο χρονικό διάστημα, η ελπίδα είναι να μην επικρατήσει το στέλεχος μέσα στον Φεβρουάριο και να φτάσουμε τον Μάρτιο, όπου οι δραστηριότητες θα γίνονται σε μεγαλύτερο βαθμό σε εξωτερικούς χώρους». συνέχισε ο Ηλίας Μόσιαλος.

Και σε ό,τι αφορά τη συζήτηση περί τρίτης δόσης (στις μεταλλάξεις) ο κ. Μόσιαλος διευκρίνισε ότι «δεν θα αφορά στα υπάρχοντα εμβόλια αλλά στην παραλλαγή των εμβολίων, τονίζοντας ότι δεν είμαστε ακόμη εκεί». 

Καταλήγοντας ο κ. Μόσιαλος είπε ότι «η λογική ακορντεόν είναι μια λογική στάση, αλλιώς θα φτάναμε σε ένα παρατεταμένο lockdown με τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία, αλλά και στην ψυχολογία των παιδιών. Δεν μπορούμε να ζούμε σε ένα συνεχόμενο lockdown».

Σαρώνει την Ολλανδία η βρετανική μετάλλαξη

Η μετάλλαξη του κορωνοϊού, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, προκάλεσε τα μισά από όλα τα νέα κρούσματα στην Ολλανδία, έως τις 26 Ιανουαρίου, δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας της Ολλανδίας, Χούγκο ντε Γιόνγκε. Την περασμένη εβδομάδα, οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές είχαν κάνει γνωστό ότι το νέο, πιο μεταδοτικό στέλεχος ευθυνόταν για περίπου το ένα τρίτο όλων των νέων μολύνσεων στη χώρα.

Η «βρετανική μετάλλαξη» φαίνεται πως είναι κατά περίπου 50% πιο μεταδοτική σε σύγκριση με το παλιότερο στέλεχος, βάσει την υπολογισμών που έγιναν έως τις 14 Ιανουαρίου, έγραψε ο ντε Γιόνγκε, σε μια επιστολή προς το Κοινοβούλιο.

Η ολλανδική κυβέρνηση έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει πως οι νέες μεταλλάξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα νέο κύμα μολύνσεων τις επόμενες εβδομάδες, παρά τη σταθερή πτώση των κρουσμάτων Covid-19, από τις αρχές του έτους. Με στόχο να σταματήσει τη διασπορά των νέων μεταλλάξεων, η κυβέρνηση προσέθεσε την περασμένη εβδομάδα το μέτρο της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας στο lockdown που έχει ήδη επιβάλει. Ωστόσο, σε ένα πρώτο βήμα προς τη χαλάρωση των μέτρων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι αποφάσισε να ξανανοίξει τα δημοτικά σχολεία την επόμενη εβδομάδα, καθώς τα μικρά παιδιά θεωρείται ότι παίζουν ελάχιστο ρόλο στη μετάδοση της ασθένειας. Χθες, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ολλανδία μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 4 μήνες, στα 3.280. Από την αρχή της πανδημίας, σχεδόν 1 εκατομμύριο μολύνσεις κορωνοϊού έχουν καταγραφεί στην Ολλανδία και πάνω από 14.000 θάνατοι.


Σχετικά Άρθρα