ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

SARS-CoV-2 και long COVID-19: Πώς συγκεκριμένα συμπτώματα συνδέονται με τη μετάλλαξη

04 Φεβρουαρίου 2023, 08:00

images

Έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα μακροχρόνια συμπτώματα που συνδέονται με την long COVID-19 που ελέγχουν μάλιστα και τον τρόπο που ο κορωνοϊός καταφέρνει να μεταλλάσσεται για να ...επιβιώσει!

Συγκεκριμένα, ερευνητές του University of Missouri ανακάλυψαν ότι μόνο τα 7 από τα 47 συμπτώματα που είχαν αναφερθεί σε περιπτώσεις long COVID-19, έχουν ξεχωριστεί θέση στη διαδικασία δημιουργίας της μακροχρόνιας νόσου αλλά και στις μεταλλάξεις του ιού.

Πρόκειται για την ταχυπαλμία, την τριχόπτωση, την κόπωση, τον πόνο στο στήθος, τη δύσπνοια, τους πόνους στις αρθρώσεις και την παχυσαρκία.

Ο Δρ Chi-Ren Shyu, αναφέρει ότι παρά το μεγάλο αριθμό συμπτωμάτων long COVID που έχουν καταγραφεί σε πολλές προηγούμενες έρευνες, η δική του ομάδα ανακάλυψε ότι επτά μόνο συμπτώματα συνδέονταν με προηγούμενη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2. Ενώ ο συνεργάτης του Δρ Adnan Qureshi, συμπλήρωσε ότι οι επιζώντες από λοίμωξη COVID-19, ακόμα έχουν συμπτώματα, που ορισμένες φορές τους εμποδίζουν την επάνοδό τους στην εργασία και τις καθημερινές συνήθειές τους. 

Η έρευνα από τους επιστήμονες στο University of Missouri, ανέλυσε αρχεία 52.461 ασθενών σε 122 κέντρα των ΗΠΑ. Όλοι είχαν διαγνωστεί με SARS-CoV-2 πριν από τις 14 Απριλίου 2022. Ο ερευνητές μελέτησαν τα πιο συχνά αναφερθέντα συμπτώματα της long COVID και διαπίστωσαν ότι μόνο επτά αφορούσαν υποομάδα ενηλίκων ασθενών που μολύνθηκαν.

Μετά τα συνέκριναν με συμπτώματα που επίσης είναι κοινά με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού από ιούς, σε 3 υποομάδες που περιέλαβαν αυτούς με και χωρίς COVID-19 οι οποίοι είχαν ή δεν είχαν άλλες κοινές λοιμώξεις του αναπνευστικού. Το αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρο: Τα επτά αυτά συμπτώματα είναι ξεκάθαρα αυτά που συνδέονται με τη μακρά νόσηση και αυτά που επίσης έχουν "ρόλο" στη διαδικασία μετάλλαξης του ιού.

Σχετικά Άρθρα