ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Sars-Cov-2: Έτσι επιτίθεται στην καρδιά

02 Ιουλίου 2020, 07:00

images

Δύο νέες μελέτες ρίχνουν φως στην δραματική επίπτωση που έχει στην καρδιά ο νέος κορωνοϊός. Στην πρώτη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Cell Reports Medicine, οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Αναγεννητικής Ιατρικής του Συστήματος Υγείας «Κέδροι του Σινά» στις ΗΠΑ, ανακάλυψαν ότι ο ιός έχει την ικανότητα να μολύνει απευθείας τα καρδιακά κύτταρα των ασθενών.

Όπως εξηγεί ο Δρ Arun Sharma, επικεφαλής της συντακτικής ομάδας «καταφέραμε σε πειραματικές συνθήκες να αποδείξουμε ότι ο κορωνοϊός μολύνει τα καρδιακά κύτταρα και μάλιστα ότι μπορεί γρήγορα να πολλαπλασιαστεί εντός των καρδιομυϊκών κυττάρων. Αλλά το σπουδαιότερο είναι ότι παρατηρήσαμε πως τα μολυσμένα καρδιακά κύτταρα εμφανίζουν αλλαγές στην ικανότητα να πάλλονται 72 ώρες μετά τη λοίμωξη».

Η μελέτη δείχνει ότι καρδιακά κύτταρα που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 αλλάζουν προφίλ γονιδιακής έκφρασης, κάτι που με τη σειρά του επιβεβαιώνει ότι τα κύτταρα μολύνονται άμεσα από τον κορωνοϊό και ενεργοποιούν το έμφυτο κυτταρικό μηχανισμό άμυνάς τους σε μια προσπάθεια να απαλλαγούν από τον «εχθρό».

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η θεραπεία με ένα αντίσωμα ACE2 μπορεί να αναχαιτίσει τον πολλαπλασιασμό του ιού στα καρδιακά κύτταρα. Κι άρα ένας αναστολέας ACE2 μπορεί πράγματι να γίνει το όχημα του SARS-CoV-2 για την εισβολή του στα καρδιομυϊκά κύτταρα.

Η δεύτερη μελέτη

Στη δεύτερη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins μελέτησαν μινι-εγκεφάλους (οργανοειδή σε εργαστηριακές συνθήκες) και παρατήρησαν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μολύνει ακόμα και τα εγκεφαλικά κύτταρα. Στο σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στο ALTEX: Alternatives to Animal Experimentation οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η δυνατότητα του SARS-CoV-2 να αναπαράγεται στα εγκεφαλικά κύτταρα μπορεί να αιτιολογήσει γιατί το 30% των ασθενών με COVID-19 εμφανίζουν νευρολογικά συμπτώματα.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες μελετώντας τα οργανοειδή απέδειξαν ότι ο υποδοχέας ACE2, που ο κορωνοϊός χρησιμοποιεί για να εισβάλλει στα κύτταρα των πνευμόνων, γίνεται το όχημα εισόδου του SARS-CoV-2 και για τον εγκέφαλο.

Όπως εξηγεί ο Thomas Hartung, μέλος της επιστημονικής ομάδας, «ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει έναν προστατευτικό φραγμό από ιούς, βακτήρια και χημικούς παράγοντες, που ονομάζεται φραγμός αίματος-εγκεφάλου. Σοβαρές ωστόσο φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως αυτές που παρατηρήθηκαν σε ασθενείς με λοίμωξη COVID-19, φαίνεται ότι καταφέρνουν να ακυρώσουν τον φραγμό».


Σχετικά Άρθρα