ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σ. Χριστοδούλου: Πάμε καλά με την πρόσβαση σε θεραπείες αλλά θέλουμε διαβεβαιώσεις...

11 Ιουνίου 2020, 09:00

images

«Μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να έχει για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, η δυνατότητα πρόσβασης σε καινοτόμες και ασφαλείς θεραπείες στη χώρα τους», αναφέρει ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης, Σάββας Χριστοδούλου μιλώντας στο ygeiawatch.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος, "οι Κύπριοι ασθενείς δεν πρέπει να στερούνται φάρμακα που έχουν αποδείξει ότι είναι αποτελεσματικά και ασφαλή για αρκετά χρόνια και σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, από τον Νοέμβριο εντάχθηκε και στο κρατικό συνταγολόγιο της χώρας μας το dimethyl fumarate, ένα φάρμακο πρώτης γραμμής σε μορφή χαπιού που απευθύνεται σε ασθενείς με την υποτροπιάζουσα διαλείπουσα μορφή της νόσου. Οι ασθενείς το λαμβάνουν δωρεάν, είτε παρακολουθούνται από ιδιώτη γιατρό, είτε από δημόσιο, είτε από το Ινστιτούτο Νευρολογίας». 

Ο κ. Χριστοδούλου επισημαίνει ότι το γεγονός ότι δεν είναι ενέσιμο, το κάνει πιο εύχρηστο και πιο αποδεκτό από τους ασθενείς. “Είναι φάρμακο πρώτης γραμμής και αυτή την στιγμή το λαμβάνουν όσοι πρωτοδιαγνωστούν κατά κύριο λόγο, και όσοι έπαιρναν τις ιντερφερόνες και δεν είχαν αποτέλεσμα”, εξηγεί.

Αίτημα να δουν τον υπουργό Υγείας

Όπως αποκάλυψε ο κ. Χριστοδούλου, με την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓΕΣΥ στη Κύπρο, "είμαστε σε επιφυλακή να δούμε τι θα γίνει με τα φάρμακα. Διότι τα φάρμακα θα μπουν στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Μας ανησυχεί κάπως αυτό και επιδιώκουμε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας για να μας διαβεβαιώσει πως ό,τι υπάρχει αυτήν την στιγμή στο Κρατικό Συνταγολόγιο, θα παραμείνει, αλλά και θα μπαίνουν κανονικά τα νέα φάρμακα που θα έρθουν το επόμενο διάστημα".

Ο Σύνδεσμος

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πολλαπλής Σκλήρυνσης ιδρύθηκε το 1986 και εδρεύει στη Λευκωσία σε ιδιόκτητο κτήριο. Καλύπτει ωστόσο όλη τη Κύπρο. Στη Λευκωσία έχουν μόνιμο προσωπικό, φυσικοθεραπευτή, ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό, ενώ στη Λεμεσό έχουν επίσης δικό τους φυσικοθεραπευτήριο. Στις άλλες πόλεις έχουν εξασφαλίσει συνεργάτες για να μην μένει κανένα μέλος χωρίς τα προγράμματα που λειτουργεί ο σύνδεσμος. Τα μέλη του συνδέσμου σε προχθεσινή καταμέτρηση βρέθηκαν να είναι 999.

Σχετικά Άρθρα