ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ρομπότ-βοηθοί για βελτίωση χειρουργικής φροντίδας του καρκίνου

22 Φεβρουαρίου 2022, 13:25

images

Τη δημιουργία νέας τεχνικής χειρουργικής με τη βοήθεια ρομπότ διεξήγαγαν ερευνητές από το National Robotarium σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Heriot-Watt και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Αυτή η νέα δημιουργία αποσκοπεί στη βελτίωση των χειρουργικών αποτελεσμάτων του καρκίνου και της φροντίδας των ασθενών, σύμφωνα με σχετικό άρθρο στο news-medical.net .

Συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ρομποτικής χειρουργικής για να αποφασίσει πόσο από τον ιστό του ασθενούς έχει προσβληθεί από καρκίνο και πόσο θα πρέπει να αφαιρεθεί. Η νέα μέθοδος θα παρέχει στους χειρουργούς ανατροφοδότηση σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας μεγαλύτερη ακρίβεια κατά τη διαφοροποίηση του φυσιολογικού από τον ανώμαλο ιστό.

Σύμφωνα με το άρθρο, τα χειρουργικά όρια εντοπίζονται χρησιμοποιώντας την εμπειρία του χειρουργού, την προ-εγχειρητική απεικόνιση όπως αξονική τομογραφία μαζί με οπτικές παρατηρήσεις και στην ανοιχτή χειρουργική, την απτική «αίσθηση».

Με τη συμβολή των ρομπότ-βοηθών, συνδυάζοντας μηχανικές, κλινικές και βιομηχανικές δεξιότητες, η νέα συνεργασία θα επιτρέψει τη λήψη μηχανικών μετρήσεων εντός και γύρω από τον χειρουργικό στόχο, οι οποίες θα ερμηνεύονται χρησιμοποιώντας ένα σύνολο αλγορίθμων «μηχανικής νοημοσύνης».

Ως εκ τούτου, τα δεδομένα αυτά θα παρέχουν στους κλινικούς γιατρούς μια σαφή ένδειξη της κατάστασης της νόσου ενός ιστού και θα καθορίσουν πόσο ιστό θα αφαιρέσουν κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Ο Δρ Yuhang Chen από το National Robotarium ο οποίος ηγείται της έρευνας ανέφερε ότι: «Αυτή η νέα τεχνική θα προσφέρει στους χειρουργούς μια ποσοτική, σε πραγματικό χρόνο, αξιόπιστη και βασισμένη σε στοιχεία μέθοδο για τον προσδιορισμό του βέλτιστου χειρουργικού περιθωρίου που πρέπει να κάνουν κατά την αφαίρεση ενός όγκου».

Πρόσθεσε ότι «οι χειρούργοι που χειρουργούν κατά μήκος μιας «κλειδαρότρυπας» ή χρησιμοποιούν τεχνικές για ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, πρέπει να αναγνωρίζουν διαφορετικές δομές ή νοσούντες περιοχές, ακόμη και όταν αυτές μοιάζουν πολύ».

«Η εργασία μας στοχεύει στον εντοπισμό του βέλτιστου περιθωρίου στη χειρουργική του καρκίνου, ώστε να επιτραπεί η αφαίρεση ενός όγκου μαζί με αρκετό ιστό για να διασφαλιστεί ότι ο καρκίνος θα αφαιρεθεί πλήρως, αλλά χωρίς να χαθεί περίσσεια», σημείωσε.

Ο κ. Hugh Paterson, σύμβουλος χειρουργός παχέος εντέρου από το Western General Hospital στο Εδιμβούργο, είπε: «Η χειρουργική με τη βοήθεια ρομπότ είναι η επόμενη σημαντική εξέλιξη στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική και έχει γνωρίσει ταχεία ανάπτυξη στην εφαρμογή της για μια μεγάλη ποικιλία καταστάσεων».

«Αυτό το έργο, ωστόσο, θα είναι μια από τις πρώτες του εφαρμογές για την υποστήριξη και τη βελτίωση της ακρίβειας στις χειρουργικές επεμβάσεις καρκίνου, κάτι που είναι εξαιρετικά συναρπαστικό», συμπλήρωσε.

Σχετικά Άρθρα