ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ρινικό σπρέι ενδέχεται να καταπολεμά την COVID-19

11 Απριλίου 2022, 10:00

images

Πάνω από δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, οι ερευνητές εξακολουθούν να αναζητούν τρόπους για να προστατεύσουν τον πληθυσμό από τον ιό  SARS-CoV-2. Tα εμβόλια ενώ αποδείχτηκαν αποτελεσματικά κατά της COVID-19, προστατεύοντας από τη σοβαρή νοσηλεία και το θάνατο, ήταν λιγότερο αποτελεσματικά στην πρόληψη της μετάδοσης αυτής καθαυτής.

Τώρα εξετάζουν νέους τρόπους για να αποτρέψουν τη μόλυνση των ανθρώπινων κυττάρων  από το SARS-CoV-2. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Cornell δοκιμάζουν τώρα ένα ρινικό σπρέι που εμποδίζει τη μόλυνση από  το SARS-CoV-2. Η μελέτη τους ανακάλυψε ένα μόριο που, εάν εισχωρήσει μέσω ψεκάσματος στη μύτη, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μόλυνσης κυττάρων από την COVID-19.

Η μελέτη βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια και προς το παρόν δοκιμάζεται μόνο σε ποντίκια. Ωστόσο, οι ειδικοί ελπίζουν ότι αυτού του είδους η μελέτη μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη προστασία από τον ιό.

Πώς θα λειτουργεί, λοιπόν, το ρινικό σπρέι κατά της COVID-19;

Το ρινικό σπρέι απελευθερώνει ένα μόριο που μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει η προσκόλληση του ιού στα κύτταρα της μύτης και της αναπνευστικής οδού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μόριο με την κωδική ονομασία N-0385, μπορεί να προστατεύσει υγιή άτομα από τη μόλυνση και να ανακουφίσει τα συμπτώματα σε ασθενείς, εάν χρησιμοποιηθεί εντός 12 ωρών από την έκθεση στον ιό.

Ο κορωνοϊός επιτίθεται στα κύτταρα με την πρωτεΐνη ακίδας του. Αυτή η πρωτεΐνη βοηθά τον ιό να μολύνει τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού. Η ομάδα, λοιπόν, βρήκε μια μικρή ομάδα μορίων, συμπεριλαμβανομένου του N-0385, που θα μπορούσε να αποτρέψει την προσκόλληση της πρωτεΐνης ακίδας στα κύτταρα.

Όλες οι δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν ότι το εισαγόμενο μόριο σταμάτησε τα βασικά συμπτώματα της μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Το μόριο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με μια ομάδα από το Universite de Sherbrooke στο Κεμπέκ.

«Το πρόβλημα με τα εμβόλια είναι ότι δεν επηρεάζουν τη μετάδοση. Αυτό που κάνουν είναι εκπληκτικό επειδή προλαμβάνουν σοβαρές ασθένειες, που είναι το σημαντικότερο. Αλλά θα ήταν ακόμα καλύτερο αν μπορούσαμε να αποτρέψουμε τη μετάδοση», δήλωσε η Δρ Jennifer Lighter, ειδικός σε μολυσματικές νόσους για τα παιδιά στο NYU Langone. 

«Το ρινικό σπρέι φανταστείτε ότι θα αρχίζει να λειτουργεί πιο γρήγορα σε μια εντοπισμένη περιοχή. Υπάρχει ελπίδα ότι η ανοσία του βλεννογόνου σας θα ανέβαινε γρηγορότερα και θα ήταν σε θέση να σκοτώσει τον ιό, προτού προχωρήσει σε μια σημαντική λοίμωξη» καταλήγει.


Σχετικά Άρθρα