ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Βοηθά η καλή διατροφή

04 Οκτωβρίου 2019, 08:58

images

Η διατροφή που βασίζεται σε φρούτα, λαχανικά και σιτηρά μπορεί να βοηθήσει στην διαχείριση του πόνου στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές οι οποίοι έκαναν δημοσίευση στην επιθεώρηση Frontiers in Nutrition.

Όπως αναφέρουν, η διατροφή μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές και το οίδημα (πρήξιμο) στο σώμα και ως εκ τούτου να συντελέσει στη μείωση του πόνου που αισθάνεται το άτομο.  

Ταυτόχρονα, η διατροφή που βασίζεται εν πολλοίς στις αρχές της διάσημης ανά τον κόσμο Μεσογειακής Διατροφής, μειώνει και το σωματικό βάρος ωφελώντας πολλαπλά τον ασθενή με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Τη μελέτη αυτή επιβεβαιώνουν κι άλλες, προηγούμενες, που συσχετίζουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με τη βελτίωση καταστάσεων όπως είναι ο υποθυρεοειδισμός, οι φλεγμονώδεις νόσοι και η πολλαπλή σκλήρυνση.

Τι περιλαμβάνει η Μεσογειακή Διατροφή

Η φιλοσοφία της παραδοσιακής Μεσογειακής Διατροφής είναι ότι πρέπει να τρώμε κατά βάση δημητριακά, φρούτα και λαχανικά και οι πρωτεϊνες μας να προέρχονται κυρίως από ψάρια, όσπρια, κοτόπουλο και γαλοπούλα, γαλακτοκομικά και μόνο σε ένα ή δύο γεύματα της εβδομάδας να έχουμε κρέας.

Βασική προϋπόθεση είναι εξάλλου η κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, κάτι που δυσκολεύει πολλούς στην πράξη.

Αλλά αν έχουμε απλά κατά νου ότι πρέπει να τρώμε φρούτα και στα τρία γεύματα της ημέρας ενώ στα δύο χρειαζόμαστε και από μία μερίδα λαχανικών (ωμών, βραστών ή ψητών), τότε καλύπτουμε τις ανάγκες.

Πηγή: Alwarith J, Kahleova H, Rembert E, et al. Nutrition interventions in rheumatoid arthritis: The potential use of plant-based diets. A review. Front Nutr. Published online September 10, 2019

Σχετικά Άρθρα